One su najbogatije žene u šoubiznisu: Opra, Rijana, ali i…

02.06.2023

14:30

0

Autor: 24sedam

Milionerke, multimilionerke ,pa milijarderke… Forbs je objavio listu na kojoj je 15 najuspešnijih žena u šoubiznisu

One su najbogatije žene u šoubiznisu: Opra, Rijana, ali i…
Copyright Profimedia

Nisu najbogatije žene na svetu, ali jesu u šoubiznisu. Teško je dostići jednu ozbiljnu poslovnu ženu kao što su Fransoaz Betenkur Mejers (vlasnica "Loreala" teška više od 80 milijardi dolara), Julija Koh (Koh industrije, 59 milijardi) ili Alis Valton (Volmart, 57 milijardi), ali Tejlor Svift, Rijana, Bijonse… ali i nova zvezda bogataškog neba šoubiznisa Šonda Rajms, ne samo da dominiraju nego su „konkurencija same sebi“ – obarajući sopstvene rekorde.

Za razliku od svojih „parnjaka“ sa druge Forbsove liste, one najbogatijih (poslovnih) žena na kojoj su uglavnom naslednice imperija, na Forbsovoj listi najbogatijih žena koje su „same napravile sebe" iz šoubiznisa se našlo 15 žena.

Zajednički ova lista teška je gotovo 11 milijardi dolara, a čine je neke od žena najpoznatijih i najvrednijih izvođača, umetnika i producenata – poput Ris Viterspun, koja je izvršna producentkinja nekoliko hit serija i zvezda u drugoj; Doli Parton, koja je prošle godine bila zauzeta TV specijalima, novim knjigama i novim linijama proizvoda; i da, Tejlor Svift, koja je usred svoje prve turneje za pet godina i njene najveće do sada uspela da izvede 52 nastupa u 20 gradova tokom 145 dana, za sada.

Tejlor Svift je pridodala svom bogatstvu više nego bilo koja druga javna ličnost prošle godine, skočivši za 14 mesta, na 34. mesto, time što je uvećala svoju „neto vrednost“ na 170 miliona dolara preuzimanjem autorskih prava nad sopstvenom muzikom. Album „Midnajts“ i početak njene turneje, koja je počela u martu – doneo joj je još više para.

- Nikada u životu nisam bila ovako srećna - rekla je nedavno na sceni.

U svom napredovanju ne zaostaje mnogo ni Bijonse (48. mesto liste žena koje su napravile svoj uspeh), koja je započela svoju „renesansnu“ turneju u maju. Njena „vrednost na tržištu“ je trenutno 540 miliona dolara, 90 miliona više nego prošle godine.

Na listu je ove godine dospela i Šonda Rajms, zahvaljujući uspehu njenih dugogodišnjih ABC emisija kao što su „Uvod u anatomiju“ i „Skandal“ i novijim Netfliksovim hitovima poput „Bridžertona“ i „Inventing Ana“. Poslednja, „Kvin Šarlot, Bridžerton stori“ debitovala je na Netfliksu 4. maja ove godine.

Top 5 žena u šoubiznisu

1. Opra Vinfri

AP/Joel C Ryan
 

 

Čuvena Opra je "teška" dve i po milijarde dolara. Navodno je kupila skoro 900 hektara zemlje na Mauiju ove godine, dodajući ih svom portfelju od 13 nekretnina na Havajskim ostrvima, plus nekretnine u Kaliforniji i Vajomingu.

Medijski mogul producira rimejk „Boja purpura“, filma iz 1985. godine u režiji Stivena Spilberga, za koji je dobila nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu.


2. Rijana

Profimedia
 

 

Popularna pevačica je vredna milijardu i četiristo miliona dolara. Rijanino pojavljivanje na poluvremenu Superboula u februaru privuklo je 121 milion gledalaca, što ga čini jednim od najgledanijih „spotova“ u istoriji.

To je bio njen prvi nastup uživo u više od pet godina i usledio je dva meseca nakon što je objavila novu muziku za film „Blek panter: Vakanda forever“.
Sada pokreće novo „fenti X puma“ partnerstvo i procenjuje se da ima 30 odsto udela u liniji donjeg veša „savadž X fenti“. Najveći deo njenog bogatstva dolazi od „fenti bjuti“, linije šminke u čijem je suvlasništvu sa LVMH-om i čija se prodaja udvostručila 2022. godine.


3. Kim Kardašijan

Profimedia
 

 

TV zvezda i poslovni mogul ima 1,2 milijardi dolara. Kardašijanova će se pridružiti ekipi u 12. sezoni serije „Ameriken horor stori“, koja će svoju premijeru imati ove godine.
Njena privatna kompanija „SKKI Partners“, na čelu sa bivšim izvršnim direktorom „Karlajl grupe“, navodno pokušava da prikupi fond od milijardu dolara za ulaganje u potrošačke i medijske kompanije.
Kardašijanova, koja je prošlog leta pokrenula liniju za negu kože „SKKN Kim“, još uvek duguje veliki deo svog desetocifrenog bogatstva – 35 odsto udela u marki odeće za oblikovanje „skims“.
Forbs je snizio procenu tog brenda u skladu sa berzanskim tržištem, oborivši procenu bogatstva Kim Kardašijan za 600 miliona dolara.

4. Tejlor Svift

Profimedia
 

Pevačica sa najvećom zaradom u 2022. godine sad ukupno ima 740 miliona dolar.
Imala je veliku godinu zahvaljujući uspehu njenog desetog studijskog albuma „Midnajts“ i najavi turneje „Eras“, koja je počela u martu. „Tiketmaster“ je za nju prodao rekordnih dva miliona karata u jednom danu.

Tejlorino bogatstvo je poraslo za 170 miliona dolara zahvaljujući albumu i početku turneje. Ona će zaraditi mnogo više dok bude nastupala na putu, a takođe će dobiti deo od svih 52 nastupa i prodaje svega na koncertu.

5. Kajli Džener

Profimedia
 

Zvezda društvenih medija ima pod kontrolom 680 miliona dolara imovine.
Deo toga je zaradila zahvaljujući 390 miliona pratilaca na Instagramu – gde preporučuje proizvoda kao što je „glou voter“ (nedavno je postala portparol ovog proizvoda) i reklamama za „Kajli kozmetiks“, uključujući proizvode koji se prodaju u britanskom luksuznom lancu „Selfridžs“ i novu liniju inspirisanu „DC-om“ junakom Betmenom.

U martu, kozmetički brend Kajli Džener svojim je licem osvetlio neboder Burdž kalifa u Dubaiju kako bi proslavio njegovo lansiranje na Bliskom istoku.

A tek potom Madona, Bijonse, Selin Dion...

Nakon ovih top 5, slede kraljice pop muzike različitih generacija. Neprikosnovena pop diva Madona ima 580 miliona dolara. Trenutno se sprema da režira autobiografski film sa dobitnicom Emija, Džulijom Garner, ali to tek nakon turneje „Selebrejšen“, koju će započeti u julu.

Odmah potom je Bijonse, sa svojih 540 miliona dolara. Zvezda koja je sa 32 dobijena Gremija oborila sve rekorde, nedavno je raskinula ugovor sa „Adidasom“ za svoju liniju odeće „Ajvi park“, ali je najavila modnu kolekciju sa kućom „Balmejn“ koja je inspirisana novim albumom.
U maju je krenula na svetsku turneju „Renesansa“, njenu prvu solo turneju u poslednjih sedam godina. Ona i njen suprug Džej Zi su navodno kupili vilu u Malibuu vrednu 200 miliona dolara, najskuplju u istoriji Kalifornije.

Slede pevačica Selin Dion i voditeljka Džud Džudi (obe po 480 miliona), pa legenda kantri muzike Doli Parton i glumica i producentkinja Ris Viterspun (po 440 miliona).
Ispod je stara diva Barbra Strejsend (430), pa voditeljka Elen Dedženeris (380), teniserka Serena Vilijams (290) i producentkinja Šonda Rajms (teška 250 miliona dolara).

Pravljenje Forbsove liste nije lak zadatak. Na listi za 2022. godine nalazilo se 17 poznatih ličnosti sa minimalnom neto vrednošću od 215 miliona dolara, u poređenju sa ovogodišnjim pragom od 225 miliona dolara.

Sandra Bulok, Marija Šarapova i Kris Džener su ispale s liste, jer ne mogu da prate ritam svojih koleginica.

Dok je Kris Džener pala ispod pomenute „crte“, uglavnom zbog Forbsove niže procene vrednosti brenda odeće „Skims“ – njene kćerke Kim Kardašijan i sestra Kajli Džener se i dalje pojavljuju u redovima pri vrhu.

U stvari, Kajli, sa 25 godina, najmlađa je žena na listi 100 najbogatijih, titula koju ima od 2018. godine, kada je prvi put debitovala na listi sa 20 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike