Same stekle svoje milijarde: Evo ko su tri najbogatije žene i čime se bave

02.08.2022

18:10

0

Autor: S. G.

Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanki procenjeno je na 111 milijardi dolara, prema Forbsu

Same stekle svoje milijarde: Evo ko su tri najbogatije žene i čime se bave
bogate zene copy - Copyright Pixabay

Najbogatije žene u Americi koje su novac stekle samostalno, prema listi Forbsa, ukupno vrede 111 milijardi dolara. Zanimljivo je i da bogatstvo 38 žena od 100 na ovoj listi vredi manje nego 2021. godine, ali je zato 51 dama bogatija u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine, inače, na čuvenoj listi Forbsa, među bogatašicama našla se prvi put i filmska zvezda Sandra Bulok, a već neko vreme spisak krasi i pevačica Rijana, čija imovina je nedavno prešla iznos od milijardu dolara.

Ipak, među najbogatijim su poslovne žene koje su gradile svoje imperije godinama, a evo koje tri su prve na listi.

Dajen Hendriks, "ABC Supply“

Printscreen/YouTube/ABC Supply
Dajen Hendriks

Dajen Hendriks predsedava kompanijom "ABC Supply“, jednim od najvećih veleprodajnih distributera krovova, obloga i prozora u Americi. Njeno bogatstvo procenjeno je na 12,2 milijarde dolara.

Ona je, prema pisanju Forbsa, pokrenula posao sa svojim pokojnim mužem Kenom u Viskonsinu još 1982. godine, a kompaniju vodi od njegove smrti, 2007. godine. Dajen Hendriks zaslužna je za dve najveće akvizicije u istoriji firme, kada su kupili svog rivala, kompaniju "Bradco“ 2010. godine i distributera građevinskog materijala "L&V Supply“ 2016. godine.

"ABC Suppli“ ima skoro 800 filijala i skoro 15 milijardi dolara prihoda u 2021. Dajen Hendriks uložila je milione u lokalni ekonomski razvoj u Viskonsinu.

Džudi Fokner, "Epik sistems“

Printscreen/YouTube/HLHL
Džudi Fokner

Džudi Fokner je osnovala kompaniju koja je dobavljač softvera za medicinske kartone "Epik sistems“, a počela je u podrumu Viskonsina 1979. godine. To je sada, piše Forbs, najveća kompanija te vrste u Americi, a bogatstvo Džudi Fokner procenjeno je na 6,7 milijardi dolara.

Džudi Fokner, inače po struci kompjuterski programer, izvršni je direktor kompanije vredne 3,8 milijardi dolara i poseduje 47 odsto vlasništva u njoj. "Epik“ podržava medicinske kartone više od 250 miliona pacijenata i koriste ga vrhunski medicinski centri kao što su "Johns Hopkins" i "Maio Clinic".

Ova firma sav svoj softver razvija u kompaniji, a nikada nije kupila neko drugo preduzeće.

Džudi Lov, "Love's Travel Stops & Countri Stores“

Printscreen/YouTube/Meinders School of Business
Džudi Lov

Džudi Lov i njen suprug Tom otvorili su svoju prvu benzinsku pumpu u Vatongi, u Oklahomi, 1964. godine, koristeći zajam od 5.000 dolara od Tomovih roditelja. Džudi je vodila knjige i firmu sa Tomom sve do 1975. godine, kada se vratila na koledž.

Danas njihov "Love's Travel Stops & Countri Stores“ ima više od 590 prodavnica u 41 državi i procenjeni prihod od 25,5 milijardi dolara, a njeno bogatstvo vredi 5,2 milijarde dolara.

Džudi Lov je izvršni sekretar u "Love'su" i član je odbora kompanije "Love Famili Fund". Njen muž Tom je predsednik kompanije "Love", a troje od četvoro njihove dece takođe rade za istu firmu.

Sandra i Rijana

Inače, ove godine se na ovoj listi Forbsa našla i glumica Sandra Bulok. Ona je, kako piše Forbs, svoje bogatstvo akumulirala više od tri decenije pred kamerama u filmskim hitovima kao što su "Graviti" i "The Proposal", i sada vredi 225 miliona dolara.

Scena iz filma "Izgubljeni grad" Promo/Kimberley French
 

Njeni filmovi su doneli skoro pet milijardi dolara na blagajnama širom sveta. Sandra Bulok je navodno zaradila 20 miliona dolara unapred za film "Izgubljeni grad" iz 2022. sa Čeningom Tejtumom u glavnoj ulozi.

Ona poseduje više od 60 miliona dolara vredne nekretnine, uključujući gradsku kuću na Menhetnu, vilu na Beverli Hilsu i imanje u Malibuu.

Profimedia
 

A na listi je i pevačica Rijana za koju se procenjuje da vredi 1,4 milijarde dolara. Najpoznatiji izvoznik Barbadosa, Rijana je postala milijarderka zahvaljujući uspehu kozmetičke linije "Fenti Beauti“. Kozmetička kompanija, čiji je suvlasnik sa francuskim prodavcem luksuznih proizvoda LVMH, ostvarila je više od 550 miliona dolara prihoda u 2020. godini.

Njen udeo u brzorastućoj kozmetičkoj kompaniji čini većinu njenog bogatstva. Ona takođe, kako piše Forbs, ima 30 odsto udela u liniji donjeg veša "Savage k Fenti“. Njena linija visoke mode odeće sa LVMH koja se takođe zove "Fenti“ nije dobro prošla i obustavila je rad u februaru 2021. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike