Štrajk u Holivudu: Rade za minimalac, konkurencija im veštačka inteligencija i striming platforme

02.05.2023

13:30

0

Rade više za manje para

Štrajk u Holivudu: Rade za minimalac, konkurencija im veštačka inteligencija i striming platforme
Copyright Profimedia

Poslednji pregovori da se izbegne štrajk filmskih i televizijskih scenarista, završili su se bez dogovora, navela je grupa koja zastupa holivudske studije, prenosi Rojters

Alijansa filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) koja zastupa: Dizni, Vorner Bros, Netfliks i još stotine produkcijskih kompanija, navela je da je ponudila "velikodušna povećanja kompenzacija" u pregovorima sa Udruženjem američkih scenarista (WGA).

Profimedia
 

Scenaristi kažu da ih je finansijski pogodio procvat striming platformi, delimično zbog toga što su sezone bile kraće, a plaćanja niža.

Holivud ostaje bez srednje klase

Oni su tražili veće plate i promenu prakse u industriji za koju kažu da ih prisiljava da rade više za manje para.

Polovina pisaca televizijskih serije sada radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014 kada je toliko zarađivala trećina scenarista, prema statistikama udruženja. Prosečna plata za pisce koji primaju veće plate, pala je za 4 odsto u protekloj dekadi.

- Kako sada stvari stoje, u Holivudu neće biti srednje klase - navela je Karolin Renar, predstavnica Udruženja, scenaristkinja koja je radila na serijama Dizni kanala.

Profimedia
 

Veštačka inteligencija (AI) je još jedno od pitanja u pregovorima. Udruženje američkih scenarista želi da obaveže studija da se spreči da veštačka inteligencija kreira nova scenarija od postojećih tekstova autora. Pisci takođe žele da budu sigurni da im neće biti traženo da preuređuju scenarija koja je kreirala veštačka inteligencija.

Poslednji štrajk je bio 2007. i 2008. godine i trajao je 100 dana. Koštao je državu 2, 1 milijardu dolara i doprineo je klizanju već fragilne ekonomije u recesiju, navodi Institut Milken.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike