Sindikalci: "Potrebno ponovo podići minimalnu zaradu"

27.04.2023

16:31

0

Iz više sindikata naglašavaju da je u minimalnoj zaradi negde oko 400.000 radnika u Srbiji i da je zbog toga treba povećati

Sindikalci: "Potrebno ponovo podići minimalnu zaradu"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema Zakonu o radu postoji mogućnost da se pomera visina cene rada i nekoliko puta godišnje ukoliko dođe do poremećaja u privredi i, s obzirom na veliku inflaciju, to bi u Srbiji trebalo da bude učinjeno, iako su minimalne zarade za ovu godinu već uvećane, ocenio je Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Mislim da to treba da se uradi ovde, u Francuskoj je pomerena čak tri puta u toku jedne godine. Mi smo i prošle godine kada je donošena ova cena rada bili protiv toga da ona bude ovako mala, jer smo videli da je inflacija koja je u tom trenutku bila nekih 14 odsto već pojela povećanje - rekao je Mihajlović za Tanjug.

On je napomenuo da je projektovana i planirana inflacija za ovu godinu 11 odsto, ali ocenio da će ona biti i veća te ukazao da od 1. maja dolazi poskupljenje struje i gasa.

- To će sigurno lančano proizvesti porast cena osnovnih životnih namirnica koje ulaze u minimalnu potrošačku korpu. U minimalnoj zaradi je negde oko 400.000 radnika u Srbiji iako hoćemo da budemo socijalno odgovorna država, i ako hoće ova vlada da vodi jednu odgovornu socijalnu potliitku, mislim da je red da ove godine imamo još jedno povećanje pre ovog redovnog povećanja za iduću godinu - rekao je Mihajlović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodava Srbije rekao je da se minimalna cena rada donosi do polovine septembra i da je prošle godine bilo teško predvideti da će inflacija u ovoj godini dostići ove nivoe.

- Par godina ranije smo imali vrlo malu inflaciju jedan do 1,5 odsto, pa je bilo lako onda predvideti da će tako biti i naredne godine. Međutim, ovo je sad nešto što je prouzrokovalo zaista potrebnu da se razmotri još jednom - rekao je Atancković.

Na pitanje kako bi povećanje minimalne cene rada moglo da se odrazi na privredu, Atanacković je rekao da to može biti različito jer postoje oni poslodavci koji i u ovim uslovima i sa ovim zaradama teško da mogu da budu konkurentni, da mogu kao takvi da opstanu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike