Rast plata u prosveti i povećanje minimalca glavne teme Socijalno-ekonomskog saveta

24.04.2023

13:48

0

Neophodno je uraditi dugoročnu strategiju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, jedan je od zaključaka SES-a

Rast plata u prosveti i povećanje minimalca glavne teme Socijalno-ekonomskog saveta
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, kao i povećanje minimalne cena rada bile su glavne teme današnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Predsedavajući SES-a i ministar rada Nikola Selaković je na konferenciji za novinare izjavio da je pre sednice SES-a na inicijativu kolegijuma ovog tela održan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata i resornim ministrom Brankom Ružićem.

- Rečeno je da već ozbiljno rade dve grupe i to za predškolsko i visoko obrazovanje, a jedan od zaključaka jeste da je neophodno uraditi dugoročnu strategiju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, kao i da će osim redovnih sastanaka koji se održavaju između predstavnika reprezentativnih sindikata prosvete sa ministrom prosvete biti održavani i redovni sastanci sa predsednicom Vlade Srbije, koja posebno ističe značaj obrazovanja, njegovog reformisanja i poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u obrazovanju - rekao je Selaković.

Kada je reč o minimalnoj ceni rada, naveo je da se o ovoj temi na sednici SES-a, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, razgovaralo na inicijativu dva reprezentativna sindikata.

- Zaključili smo neophodnost pokretanja razgovora radne grupe za utvrđivanje minimalne cene rada i da je potrebno uraditi sve neophodne analize kada je reč o dosadašnjem kretanju BDP-a i budžetskih prihoda i rashoda u ovoj godini - naveo je ministar.

On je dodao da je premijerka Brnabić iznela da je neophodno sagledati uticaj dramatične promene minimalca na zaposlenost i na povećavanje sive ekonomije.

Inače, na današnjoj sednici SES je doneo odluku da u narednom periodu, do 9. aprila 2024. godine predsedavajući ovog tela bude predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. Dosadašnji predsedavajući SES-a Nikola Selaković istakao je da je odluka doneta na osnovu redovne rotacije na čelu SES-a. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike