FED danas menja kamatnu stopu, na tržištu očekuju mali rast

03.05.2023

11:16

0

Autor: 24sedam

Američka centralna banka (FED) će danas u 20:00 (CET) saopštiti odluku o visini referentne kamatne stope

FED danas menja kamatnu stopu, na tržištu očekuju mali rast
Džerom Pauel, prvi čovek Federalnih rezervi SAD - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Kada se večeras u 20:30 časova po centralnoevropskom vremenu (CET) predsednik američkih Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel, bude obratio javnosti očekuje se da će obrazložiti zašto je FED povećao kamatnu stopu za 25 baznih poena, prenosi Rojters.

Stručnjaci prognoziraju da će FED za toliko podići referentnu kamatnu stopu, ali i najaviti prekid dosadašnje politike povećanja stope.

U martu je 10 od 18 zvaničnika koji odlučuju o politici FED-a nagovestilo da su spremni da zaustave rast referentne kamatne stope nakon još jednog povećanja koje se očekuje danas.

FED morati da se nosi sa nizom ekonomskih rizika u SAD, a inflacija je i dalje daleko od toga da je pod kontrolom. Zbog toga neki zvaničnici FED-a smatraju da referentna kamatna stopa nije dovoljno podignuta.

S druge strane, nedavni pad tri američke banke je izazvao zabrinutost zbog mogućih dubljih problema u finansijskom sektoru koje samo otkriva sada skuplji novac i nemogućnost lakog zaduživanja i reprogramirnaja dugova.
Tu je i spor republikanaca i demokrata u Kongresu o podizanju gornje granice javnog duga SAD, koji može da preraste u ozbiljnu krizu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga, prenele su agencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike