Pala evropska berza nakon rasta kamatnih stopa u Engleskoj

24.03.2023

10:49

0

Više evropskih banaka bilo je u gubitku, uprkos uveravanjima raznih zagovornika da je sistem stabilan nakon nedavnih 'poremećaja'

Pala evropska berza nakon rasta kamatnih stopa u Engleskoj
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska berza jutros je doživela pad vrednosti indeksa, pošto je centralna banka Engleske povećala kamatnu stopu za 25 baznih poena, odnosno na 4,25 odsto, nakon što je u toj zemlji povećana stopa inflacije.

S druge strane, Švajcarska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, nakon objave Fed-a da će povećati svoju kamatnu stopu za 25 baznih poena, prenosi CNBC. Američke akcije su zaustavile oscilacije na berzi, nakon objave Fed-a o kretanju kamatne stope, što je uticalo i na evropske akcije da budu niže tokom trgovanja u četvrtak.

Više evropskih banaka bilo je u gubitku, uprkos uveravanjima raznih zagovornika da je sistem stabilan nakon nedavnih 'poremećaja'. Investiciona banka Sitigrup je ove sedmice smanjila rejting evropskog bankarskog sektora, navodeći efekte kontinuiranog pooštravanja monetarne politike.

Globalno tržišta takođe su razmatrala najnovije komentare američke ministarke za finansije Dženet Jelen, koja je u četvtak izjavila da hitne mere koje su korišćenje za podršku banaka Signačur i Sicilijumske doline, mogle bi ponovo biti primenjena usled nestabilnosti drugih banka u SAD-u.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike