Podstanari zaštićeni od samovolje: Kako u Nemačkoj gazda daje otkaz najma

22.04.2023

09:26

0

U Nemačkoj vlasnik stana ima obaveze prema stanarima kojima je izdao nekretninu, i po pitanju otkaza i po pitanju cene najma

Podstanari zaštićeni od samovolje: Kako u Nemačkoj gazda daje otkaz najma
Ilustracija - Copyright Profimedia

Talas Rusa i Ukrajinca, izbeglih iz svojih zaraćenih zemalja u Beogradi u većim gradovima u Srbiji je napravio pometnju na tržištu iznajmljivanja nekretnina. Mnoge gazde su se polakomile na pare platežnijih stranaca, mahom IT-jevaca, pa su podizali stanarine ili davali otkaze dotadašnjim stanozakupcima.

Tako nešto mnogo bi se teže dogodilo u uređenim zemljama i tržištuima, kakvo je Nemačko, piše „Telegraf biznis“.

Nedostatak ugovora, spor pravni sistem, neplaćanje poreza na izdavanje stana i nedovoljna uređenost ovog segmenta stanovanja u Srbiji, doveli su do toga su naši ljudi mnogo zaštićeniji kao podstanari izvan granica naše zemlje, nego u njoj. U to se uverila i Vladana Damjanić koja poslednjih nekoliko godina živi sa suprugom u Minhenu, u Nemačkoj, piše beogradski portal.

- Vlasnica stana u kom smo proveli pet godina rešila je da nam da otkaz i to je učinila putem mejla, ostavljajući nam rok od mesec i po dana da se iselimo i nađemo novi stan. Kako nismo bili upućeni u njihov sistem, odmah smo se panično bacili na traženje novog stana, što nije lako u Minhenu, a tokom jednog razgovora sa kolegama na poslu, saznali smo da to ne može tako - objašnjava ona.

Naime, vlasnik stana u Nemačkoj ima pravo da otkaže zakup stan stanarima samo ukoliko postoji ozbiljna povreda ugovora o zakupu, na primer konstantno neplaćanje stanarine.

Drugi razlog je taj što sam vlasnik želi da se vrati u stan, međutim, čak i u tom slučaju mora da poštuje rok za otkaz.

- To znači da niko ne može da vas izbaci iz stana da bi ga iznajmio nekom drugom za veće pare, a ako to uradi, prete mu ozbiljne kazne – kaže Damjanić.

U slučaju da stanari u iznajmljenom stanu žive kraće od pet godina, rok za iseljenje iznosi tri meseca, a ukoliko su stanari u stanu duže od pet godina, rok za iseljenje je šest meseci, a za boravak u stanu od deset godina otkazni rok skače na godinu dana.

I do zakupa teže

S obzirom da su stanari poprilično zaštićeni, i procedura dobijanja stana u zakup je jako stroga. Vlasnici prave izbor između brojnih kandidata, između ostalog, i na osnovu zarade, jer im se na uvid nose potvrde o visini zarade. Uz to potencijalni stanari moraju da prilože razna propratna dokumenta.

- Vlasnik stana nema pravo da podiže kiriju u skladu sa stanjem na tržištu, nego po tačno određenim pravilima. Zato je vrlo verovatno da u istoj zgradi, u jednom stanu živi novodoseljeni stanar koji plaća stan 2.000 evra, dok u susednom stanu iste kvadrature žive stanari koji su tu već 10 godina i koji plaćaju kiriju 1.200 evra - objašnjava Damjanić.

Dodaje da zna jednu ženu iz Hrvatske koja u istom stanu živi 20 godina i plaća kiriju manje od 1.000 evra, iako su trenutne tržišne cene tri puta veće.

Zato se stanari svojski trude da ostaju u stanu po svaku cenu i često završavaju na sudu sa vlasnicima koji žele da ih izbace, zaključćuje "Telegraf biznis".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike