Švajcarska ministarka finansija: Bankrot Kredi Svis banke bi značio propast ekonomije!

09.04.2023

13:15

0

U intervjuu za list Le Temps, Keler-Sater rekla je da je vlada delovala u najboljem interesu zemlje

Švajcarska ministarka finansija: Bankrot Kredi Svis banke bi značio propast ekonomije!
Kredi Svis - Copyright Foto: Tanjug/Walter Bieri/Keystone via AP, File

Švajcarska ministarka finansija Karin Keler-Sater kazala je da bi ekonomija zemlje verovatno propala da je banka Kredi Svis bankrotirala.

U intervjuu za list Le Temps, Keler-Sater rekla je da je vlada delovala u najboljem interesu zemlje u brzom dogovoru o preuzimanju druge po veličini švajcarske banke od strane njenog većeg domaćeg rivala UBS.

Usred straha od globalne bankarske krize prošlog meseca, poverenje investitora u Kredi Svis palo je 15. marta, a vlada je tada organizovala hitno spasavanje tokom vikenda pre nego što su tržišta ponovo otvorena 20. marta.

Profimedia
 

Oko 109 milijardi švajcarskih franaka stavljeno je na raspolaganje od strane Švajcarske centralne banke, u očajničkom pokušaju da se spasi ne samo banka već i poljuljani ugled zemlje kao finansijske destinacije.

- S obzirom na okolnosti, postupili smo najbolje što smo mogli da smanjimo teret za državu i poreske obveznike. Bez odlučne intervencije vlasti, alternativa bi bila bankrot Credit Suisse već narednog ponedeljka ujutro, što bi verovatno dovelo do kolapsa švajcarske ekonomije - rekla je Keler-Sater

Kao i UBS, Kredi Svis je bila među 30 banaka širom sveta za koje se smatra da su od globalnog značaja za međunarodni bankarski sistem i stoga prevelike da bi se dozvolila njihova propast. Banka je pretrpela niz skandala poslednjih godina, a nakon što su tri američke regionalne banke propale u martu, delovala je kao najslabija karika u lancu.

Dvostruko brz dogovor

Profimedia
 

Pregovori o preuzimanju vođeni su užurbano u Keler-Saterovom ministarstvu finansija u Bernu, a dogovor vredan 3,25 milijardi dolara objavljen je 19. marta uveče.

- Banka bi bankrotirala u ponedeljak, 20. marta. Zbog čega? Zato što je tokom godina postojala kultura koja je, čini se, stvorila pogrešne podsticaje. Zato što je bilo mnogo skandala - jasna je Keller-Sutter.

Ona nije htela da preciznije komentariše mogućnost da neki menadžeri banke i krivično odgovaraju zbog situaciju u kojoj se našla banka. 

Keler-Sater je kazala da je prioritet vlade završetak spajanja. UBS je u sredu saopštio da bi trebalo da i formalno završi preuzimanje u narednim mesecima.

Ministarka je kazala da je prerano govoriti o budućoj strukturi UBS-a, koji će postati megabanka sa oko 5 biliona dolara uloženih sredstava.

Vlada će, prema njenim rečima, morati u potpunosti da analizira “ono što se dogodilo”, a zatim prilagodi propise o bankama za koje se smatraju prevelikim da bi propale.

- Ali postoje granice. Nemojmo zaboraviti da se poverenje ne može regulisati - navela je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike