Sad im je ponovo dobar: UBS vratio starog generalnog direktora

29.03.2023

09:37

0

Autor: 24sedam

Nakon velike i donekle prinudne kupovine posrnulog konkurenta „Kredi Svisa“, „UBS“ banka neočekivano vratila starog generalnog direktora

Sad im je ponovo dobar: UBS vratio starog generalnog direktora
UBS banka - Copyright Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

„UBS Grupa“ saopštila je da se Serđo Ermoti posle dve godine vraća na mesto glavnog, odnosno izvršnog direktora. Ovaj bankar veteran, koji je nakon devet godina na čelu „UBS“ neko vreme bio u reosiguravajućoj kući „Svis RE“, nadgledaće komplikovanu akviziciju „Kredi Svis“, javlja Blumberg Adrija.

„UBS“ je ranije ovog meseca pristao da kupi svog rivala, delom i pod pritiskom države koja se našla u škripcu zbog mogućih posledica pada „Kredi Svisa“ na ceo bankarski sistem.

Aktuelni direktor Ralf Hamers "pristao je da se povuče da bi služio interesima novog spajanja, švajcarskog finansijskog sektora i zemlje", navodi „UBS“ u saopštenju.

Ermoti je bio izvršni direktor od 2011. do 2020. godine i tokom svog mandata promenio je politiku ka konzervativnijem upravljanju, nakon što je jedan broker prevarant koštao banku milijarde dolara.

Hamersova misija je bila da uvede „UBS“ u digitalno doba i da kompanija raste uz širu grupu imućnih klijenata. Ipak, ta staretegija je propala kada je prošle godine raskinut dogovor o kupovini američke firme „Veltfront“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike