Već od sledeće nedelje veće rate stambenih kredita: Dokle će rasti euribor?

31.03.2023

07:35

1

Autor: S. G.

Veliki broj banaka u Srbiji na današnji dan, 31. marta, usklađuje kamate kredita indeksiranih u evrima sa aktuelnim iznosom euribora

Već od sledeće nedelje veće rate stambenih kredita: Dokle će rasti euribor?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Veliki broj građana koji imaju stambeni kredit sa varijabilnom kamatom već od sledeće nedelje očekuje neprijatno iznenađenje.

Naime, kod stambenih kredita kojima se ukupna kamatna stopa ravna prema tromesečnom euriboru banke danas, 31. marta, usklađuju sa njim kamatu. A s obzirom na njegov rast od kraja decembra (poslednjeg usklađivanja), kamata kredita biće uvećana, pa tako i rata.

Šta je euribor?

Euribor je inače kamata po kojoj banke pozajmljuju jedna drugoj novac i na koju direktno utiču odluke Evropske centralne banke (ECB). ECB je zbog i dalje visoke inflacije "prinuđena" da podiže svoju referentnu kamatnu stopu. Dokle god je tako i vrednost euribora će da raste.

Inače, za korisnike kredita ključni su tromesečni i šestomesečni euribor jer banke u Srbiji na osnovu njihovih vrednosti usklađuju kamate. Tako se rate menjaju četiri ili dva puta godišnje, što upravo zavisi od toga da li se radi o tromesečnom ili šestomesečnom euriboru.

Za kredite koji su vezani za tromesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra. A famozni tromesečni euribor 'popeo' se trenutno na oko tri odsto, dok je pre samo tri meseca iznosio 2,1 odsto. Tako da će se ovaj skok od skoro jedan odsto vrednosti euribora dosta odraziti na kamate stambenih kredita u Srbiji.

Pixabay
 

Šta možemo dalje da očekujemo po pitanju kretanja euribora pitali smo bankare.

- Pre tačno 15 godina, 2008. godine, euribor je zabeležio današnji nivo od tri odsto, kao posledica velike ekonomske krize. I danas možemo govoriti o određenoj ekonomskoj krizi, kao posledici političko-ekonomskih dešavanja koji su se intenzivirali u poslednjih godinu dana - kaže za 24sedam Toma Ćukić, konsultant i bankar.

Kako naglašava, dalji rast euribora je realan.

- U narednom periodu, realno je očekivati i dalji rast ove kamatne stope. Ipak, verujem da to neće biti nagli i veliki skokovi, kao ni u prethodnim iskustvima kriznih uslova - ističe Ćukić.

Rast od 0,5 odsto

Podsetimo da je ECB na poslednjoj sednici 16. marta podigla referentnu kamatnu stopu, i to za 50 baznih poena zbog, kako su rekli, inflacije koja će "predugo ostati previsoka“.

Upravni savet ECB odlučio je tada da podigne tri ključne kamatne stope ECB za po 50 baznih poena. Shodno tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,5 odsto, 3,75 odsto i na tri odsto respektivno, od 22. marta 2023. godine.

Kako ECB procenjuje, inflacija će u proseku dostići 5,3 odsto u 2023. godini, 2,9 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025.

Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky
 

- U isto vreme, osnovni pritisci na cene ostaju jaki. Inflacija bez energije i hrane nastavila je da raste u februaru i osoblje ECB očekuje da će u proseku iznositi 4,6 odsto u 2023. godini, što je više nego što je predviđeno u decembarskim projekcijama. Nakon toga, predviđa se da će se smanjiti na 2,5 odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025. godini - naveli su u ECB.

Iako je u međuvremenu došlo do potresa na bankarskom tržištu, prvo Amerike, a onda i Evrope, na šta je 'odreagovao' i euribor jer je malo oslabio, ipak se ubrzo vratio na putanju rasta. Po svemu sudeći, ECB će nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike, što znači dalje podizanje kamatnih stopa. Samo je pitanje za koliko.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike