Polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja garantuje komfor i kvalitet

25.03.2023

09:00

0

Zdravlje nema cenu

Polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja garantuje komfor i kvalitet
Generalni sekretar UOS Duško Jovanović - Copyright PR.

Zbog predugačkih lista čekanja za snimanje skenerom i nemogućnosti da takvu vrstu dijagnostike obavi u određenom vremenskom roku, 53-godišnjoj G.M. zdravlje je bilo ozbiljno ugroženo. 

Budući da se našla u bezizlaznoj situaciji, bila je prinuđena da izdvoji gotovo trećinu plate kako bi snimanje i prateće dijagnostičke preglede obavila u privatnoj klinici. 

Tada je postala svesna da je odluka od pre nekoliko godina, kada je pred njom bila ponuda da uplaćuje dobrovoljno zdravstveno osiguranje, a ona je odbila kao ‘nepotreban trošak’, bila veoma pogrešna. Na sreću, ne i neispravljiva.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović kaže da je tek pandemija izazvana korona virusom pokazala sve mane državnog zdravstvenog osiguranja, koje jeste besplatno, ali je od pojave virusa Covid 19 podređeno obolelima od te bolesti. 

Svi ostali imali su problem da sebi obezbede i najosnovnije preglede i zdravstvenu zaštitu.

- Sa druge strane, dobrovoljno zdravstveno osiguranje omogućava efikasnu medicinsku zaštitu i pruža pokriće za brzo i kvalitetno lečenje u zdravstvenim ustanovama. U prethodne dve godine, polise privatnog, odnosno dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja bile su najprodavanije na našem tržištu, ne računajući obavezno osiguranje motornih vozila, čime je pokazan pun potencijal ovog osiguranja.

Koje su prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja?

- Programi dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje nude osiguravajuće kuće, omogućavaju brzu i lako dostupnu medicinsku uslugu, uz mogućnost izbora klinike. To podrazumeva momentalan odlazak kod lekara, bez nepreglednih redova i gubljenja vremena. Uz komfor i kvalitet zdravstvene usluge, to je najveća prednost lečenja uz ovu polisu, koja obezbeđuje 24-časovnu zdravstvenu zaštitu tokom cele godine.

Kako funkcioniše ova vrsta osiguranja?

- Polise se kupuju u osiguravajućim kućama. Sami birate paket pokrića odn. nivo zdravstvene zaštite koji vam je potreban, što može da uključuje i odgovarajuće operacije ili lečenje u inostranstvu. Od odabranog paketa zavisi i cena, a plaćanje polise je mesečno. Osnovni paket, za osobe do 30 godina, je tek nešto iznad 10 evra mesečno.

Jovanović dodaje i da građani Srbije, u proseku, na lečenje u privatnim klinikama godišnje potroše oko 300 evra. Tim novcem se kupovinom polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja obezbeđuje najmanje 1000 evra za pokriće različitih usluga u zdravstvu. 

On kaže i da ove polise obezbeđuju bolničko i vanbolničko lečenje i da postoje individualne, porodične i kolektivne, odnosno polise za zaposlene u jednoj kompaniji.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje doživelo je ekspanziju na tržištu kada su najpre strane kompanije i međunarodne organizacije za svoje zaposlene počele da uplaćuju ovaj vid osiguranja, na pocetku kao nagradu ili dodatni benefit kojim su želeli da zadrže zaposlenog. 

Danas, ovo osiguranje sve češće kupuju i pojedinci, koji žele kvalitetnu medicinsku uslugu za sebe i svoju porodicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike