Za osiguranje je uvek pravo vreme, poručeno sa Kopaonik Foruma

08.03.2023

09:40

0

Učesnici panela poručili su javnosti da osiguranje treba shvatiti kao prijatelja u nevolji, da osiguranje nije trošak već investicija u ličnu ili sigurnost porodice i imovine

Za osiguranje je uvek pravo vreme, poručeno sa Kopaonik Foruma
Copyright Promo

U okviru Kopaonik Business Foruma, održan je tradicionalni panel o osiguranju u organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, pod nazivom “Budi u trendu - budi osiguran”. Učesnici panela zajedno su konstatovali da su podrška, transparentnost, razumevanje, slušanje i srce, reči kojima ukratko može da se definiše osiguranje.

Predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije i predsednica IO Dunav osiguranja Ivana Soković, očekuje da ova godina bude bolja od prethodne i kaže da bi za industriju osiguranja bilo bitno da se okrene ka katastrofalnim rizicima, jer su razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji pokazali da nemamo nikakav uticaj na prirodu. Odgovor bi trebalo da bude osiguranje od katastrofalnih rizika, izjavila je Ivana Soković i dodala da je uvođenje takve polise, koja bi trebalo da bude obavezna, teško iz ugla države jer bi za većinu građana to bilo nepopularno. Ali, sa druge strane, ta polisa bila bi izuzetno značajna zbog velikih šteta koje padaju na državu, u krajnjem slučaju na sve nas kao poreske obveznike, ali i zaštite imovine građana.

Zamenik predsednika UO Udruženja i predsednik IO Generali osiguranja Dragan Filipović, izjavio je da je godinama za nama bila izuzetno teška za industriju osiguranja, jer je bila godina inflacije, a da prihodi nisu išli u korak sa tim. Iako je naša država poznata po tome da ne postoji visoka svest o osiguranju, i prošle godine smo ostvarili milijardu evra premije. Veruje da će ova godina biti bolja od prethodne, posebno ako se ostvare predviđanja o zaustavljanju inflacije vraćanju na staro do polovine 2024. godine.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Na panelu, koji je moderirala Nataša Tomić Petrović, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, razgovaralo se i o potrebi podizanja svesti o osiguranju odn. o mehanizmima da građani shvate da bi osiguranje trebalo da postane preventiva, a ne nužda.

Član UO UOS i predsednik IO Wiener Stadtische osiguranja Zoran Blagojević poručio je da bi industrija osiguranja trebalo da pronađe način da dođe do građana, korisnika usluga i da jednostavnim jezikom pokaže sve koristi koje osiguranje pruža. Blagojević je poručio i da osiguravajuća društva moraju da znaju kakve su potrebe klijenata, a ne da nude standardne proizvode.

Specijalni gost UOS i panela o osiguranju Milan Marić zatražio je od predstavnika industrije osiguranja da se više približe filmskoj industriji i produkcijskim kućama, jer glumci mogu na poslu, tokom predstave ili snimanja filma, da dožive povrede koje će ih onemogućiti da rade svoj posao. Na Zapadu su specifična osiguranja za glumce i filmsku industriju uobičajena, zaključio je Marić uz poruku da je osiguranje potrebno svima.

Učesnici panela poručili su javnosti da osiguranje treba shvatiti kao prijatelja u nevolji, da osiguranje nije trošak već investicija u ličnu ili sigurnost porodice i imovine, kao i da je to visokoregulisana delatnost. Moderator panela, profesorka Nataša Petrović Tomić, u otvorenom pismu javnosti, navela je lida su ugovori zaštićeni zakonom i da Narodna banka sprovodi svakodnevu kontrolu nad osiguravajućim društvima. Za osiguranje je uvek pravo vreme, poručuje profesorka Petrović Tomić, posebno u doba krize kroz kakvu prolazimo. Panel je u hotelu “Grand” ispratilo oko 300 posetilaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike