Kako da se najbolje zaštitite od lopova?

19.03.2023

09:00

0

Naknada štete zavisi od procenjene štete i sume osiguranja, ali ne može biti viša od građevinske vrednosti

Kako da se najbolje zaštitite od lopova?
Duško Jovanović - Copyright Foto: Promo

Provalnici u Beogradu godišnje obiju više od 2000 stanova, a u sezoni godišnjih odmora i prazničnih putovanja, više od 15 dnevno. Uz moderne oblike tehničke zaštite, raste i sposobnost lopova da uđu stan, pa je teško reći da li postoji pravi oblik zaštite od provalne krađe. 

Najbolja zaštita je osiguranje, jer se tako rizik od troškova i finansijskih gubitaka prenosi na društvo za osiguranje koje će nadoknaditi štetu.

Šta sve može da se nadoknadi polisom osiguranja?

Polisom možete da nadoknadite vrednost pokradenih stvari i nakita odn. uništenog nameštaja i tehnike iz stana, kuće, vikendice ili poslovnog prostora, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović. Provalna krađa i razbojništvo samo su deo rizika koje pokriva osnovna polisa osiguranja domaćinstva. 

Od društva do društva i u zavisnosti od izbora proizvoda osiguranja, pokrivene su i štete izazvane požarom, eksplozijom, udarom groma, olujom, poplavom, izlivom vode iz instalacije, topljenjem prekomernog snega, ili lomom stakla.

Jovanović dodaje da se ovom polisom mogu osigurati stanovi i kuće, garaže, pomoćni objekti, stvari u njima, dragocenosti, novac ili predmeti od posebne umetničke vrednosti. Uz imovinske rizike, osiguravači nude i dopunska osiguranja, između ostalog i polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, kojom štitimo komšiju ukoliko u našem stanu dođe do poplave ili druge nepredviđene okolnosti. Kao deo paketa moguće je osigurati i nezgodu svih članova domaćinstva.

Kako se utvrđuje cena polise?

Cena zavisi od izbora broja i strukture predmeta osiguranja, odnosno rizika od kojih želimo da zaštitimo našu imovinu. Suma osiguranja za stan kao iznos koji maksimalno možemo dobiti u slučaju štete u praksi je uglavnom jednaka građevinskoj vrednosti objekta, s tim što se ostavlja sloboda vlasnicima stana da ugovore i drugačije. Ilustracije radi, građevinska vrednost objekta po m2 u Beogradu na prosečnim lokacijama kreće se od 800 do 1000€. 

Suma osiguranja za predmete u stanu, dragocenosti i novac najčešće se ugovara kao procenat sume osiguranja za objekat u kome se nalaze. Dakle, cene se razlikuju u zavisnosti od izabranog pokrića, ali se osnovna polisa osiguranja može kupiti već za oko 100 dinara po kvadratu na godišnjem nivou.

Od čega zavisi iznos naknade štete koji će neko dobiti?

Naknada štete zavisi od procenjene štete i sume osiguranja, ali ne može biti viša od građevinske vrednosti. U slučaju totalne štete, naknada će biti isplaćena u visini sume osiguranja, a maksimalno do procenjene građevinske vrednosti objekta. Ako je neko platio polisu za totalnu štetu u visini od milion dinara, to je najviši iznos koji mu može biti isplaćen.

Savet građanima je da se pre donošenja odluke o osiguranju dobro raspitaju od kojih rizika se može osigurati imovina i da se upoznaju sa uslovima kojima su regulisana prava i obaveze i osiguravača i kupca polise. Savet je, dodaje Jovanović i da se pre kupovine polise dobro raspitate u kojim slučajevima je isključeno pravo na naknadu štete, da bi bili izbegnuti, eventualni, kasniji problemi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike