Najveća banka Švajcarske preuzima Kredi Svis

19.03.2023

20:15

0

Banka UBS potvrdila je da će preuzeti Kredi Svis u pokušaju da izbegne dalja previranja koja potresaju tržište u globalnom bankarstvu

Najveća banka Švajcarske preuzima Kredi Svis
Kredi Svis - Copyright Foto: Tanjug/Walter Bieri/Keystone via AP, File

Banka UBS potvrdila je da će preuzeti Kredi Svis u pokušaju da izbegne dalja previranja koja potresaju tržište u globalnom bankarstvu, saopštile su u nedelju švajcarske vlasti.

Švajcarska centralna banka će obezbediti značajnu likvidnost pripojenoj banci, rečeno je na konferenciji za novinare u švajcarskoj prestonici Bernu. Rečeno je da je sporazum označio rešenje za obezbeđivanje finansijske stabilnosti i zaštitu švajcarske privrede u izuzetnoj situaciji.

Ranije danas je saopšteno da bi ugovor o svim akcijama između dve najveće švajcarske banke trebalo bi da bude potpisan u nedelju, 19. marta, uveče.

Ponuda je saopštena danas prepodne, sa cenom od 0,25 švajcarskih franaka po deonici, koja se plaća u akcijama UBS-a, što je daleko ispod zaključne cene Kredi Svisa od petka - 1,86 franaka.

UBS je, takođe, insistirao na "materijalnoj nepovoljnoj promeni" (material adverse change), koja poništava dogovor ako njen kreditni raspon skoči za 100 baznih poena ili više, piše FT.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike