„U opasnosti od propasti 186 američkih banaka“: Šokantno istraživanje stručnjaka iz SAD

19.03.2023

20:07

0

Nedavna studija Mreže za istraživanje društvenih nauka sugeriše da bi 186 američkih banaka moglo propasti ako polovina njihovih štediša iznenada povuče svoja sredstva

„U opasnosti od propasti 186 američkih banaka“: Šokantno istraživanje stručnjaka iz SAD
Banka Silicijumske doline - Copyright Foto:Profimedia

U opasnosti od propasti, na sličan način kao Banka Silicijumske doline, je 186 američkih banaka, pokazuje nedavna studija stručnjaka iz te zemlje.


Nedavna studija Mreže za istraživanje društvenih nauka sugeriše da bi 186 američkih banaka moglo propasti ako polovina njihovih štediša iznenada povuče svoja sredstva.
Istraživači su formulisali spekulativni scenario u kojem je svaka banka doživela bežanje klijenata i zaključili da će američka Federalna agencija za osiguranje depozita (FDIC) ostati bez novca.

Studija je objavljena ubrzo nakon propasti Banke Silicijumske doline (SVB), najgoreg slučaja propasti američke finansijske institucije od 2008. godine.

- Naši proračuni sugerišu da su ove banke sigurno izložene potencijalnom riziku od propadanja usled bežanja klijenata, odsustva druge državne intervencije ili dokapitalizacije - napisali su ekonomisti.
Profimedia
 


Čak i ako se samo polovina deponenata, čiji depoziti nisu osigurani, odluči da se povuče, skoro 190 banaka je izloženo potencijalnom riziku od obezvređivanja osiguranih deponenata, sa potencijalno 300 milijardi dolara osiguranih depozita u riziku, kaže se u sažetku studije. Kako se dalje upozorava, ako povlačenje neosiguranih depozita izazove čak i mali „požar“, znatno više banaka je u opasnosti.

Problem leži u činjenici da se imovina proučavanih banaka nalazi u državnim obveznicama i hipotekarnim hartijama od vrednosti, na koje su negativno uticala nedavna povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, prenosi Foks biznis.

Većina imovine SVB bile su dugoročne državne obveznice. Uprkos tome što su one bile dobra dugoročna investicija, vrednost im je opala u odnosu na cenu za koju ih je SVB prvobitno kupio. SVB je previše investirao u dugoročne hipotekarne hartije od vrednosti sa više od 10 godina do dospeća.

SVB je prodao te obveznice sa zapanjujućim gubitkom od 1,8 milijardi dolara kako bi zadovoljio povlačenje pojedinih klijenata. Kada je SVB objavio taj gubitak, deponenti su se uspaničile i podigli svoj novac.

- Ove kalkulacije sugerišu da je nedavni pad vrednosti bankarske imovine veoma značajno povećao krhkost američkog bankarskog sistema kada je u pitanju povlačenje neosiguranih štediša - zaključuje se u sažetku studije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike