Referendum o kešu: U Švajcarskoj su neki skeptični prema neopipljivom novcu

18.02.2023

14:10

0

Autor: 24sedam

Švajcarci će uskoro izgleda glasati na referendumu o tome da zadrže svoje, inače rekordne, količine keša

Referendum o kešu: U Švajcarskoj su neki skeptični prema neopipljivom novcu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Svi znamo da je Švajcarska zemlje novca, odnosno banaka, ali malo manje se zna da su Švajcarci svetski rekorderi po količini keša koju drže kod sebe. Prema procenama Banke za međunarodna poravnanja, u proseku svaki stanovnik ima kod kuće u gotovini vrednost jednaku oko 11.000 evra.

Da tako i ostane, u vreme kada sve veću popularnost stiče „nevidljivi“ digitalni novac, želi da se pobrine grupa građana pod nazivom „Švajcarski slobodarski pokret“ koja je prikupila 157.422 potpisa kako bi mogao da se održi referendum da se u opticaju u monetarnom sistemu ostavi sadašnja količina gotovine.

- Moramo da promenimo ustav da bi zadržali gotov novac kao slobodu za naredne generacije – kaže Ričard Koler, predsednik ove desničarske organizacije.

Ovaj potez je, piše Blumberg, akcija iz predostrožnosti kako bi se sprečilo eventualno uvođenje digitalnog novca, koji bi lako mogao da bude „praćen“ od vlasti.

Iako takvu mogućnost nisu najavili ni (kon)federalna vlada ni centralna banka, strah ili strast Švajcaraca za gotovinom je prevladala i skupljeno je više od potrebnih 100.000 potpisa da se referendum održi ( obavezujući rok je dve do tri godine).

Tako će se građani, odnosno potrošači, i formalno izjasniti o nekom novčanom pitanju koje inače rešavaju direktno kroz svoje potrošačke navike.

Digitlani franak samo između banaka

Švajcarski bankari centralni možda ne razmišljaju o ukidanju keša ali u ECB se svakako misli o tome i u toku je proces razmatranja načina na koji bi se uveo digitalne novac u EU.

Švajcarci u kešu drže samo u novčanicama od 1.000 franaka vrednost jednaku 51,4 milijarde evra. To pokazuje da se ne radi o „novcu za pijacu“, već o novcu koji se čuva kao imovina, „u slamarici“. Za poređenje, najčešća novčanica u evrozoni je banknota od 50 evra.

Keš je valuta sive ekonomije

U uređenoj zemlji kao što je Švajcarska, mnogo keša u opticaju možda i nije problem ali u nekim drugim, poput Srbije, to je "valuta sive zone", istaknuto je na nedavnom skupu ekonomista u NALED-u.

Istraživanja su pokazala da se iza plaćanja u gotovom kriju opasnosti rada na crno, poreske evazije, korupcije i pranja novca od kriminala. 

Iako se kešom i dalje Švajcarci služe u svakodnevnom plaćanju u velikoj meri, taj procenat opada. Krajem pošle godine samo je 29 odsto plaćana obavljeno gotovinom, dok je to 2019. bilo 48 odsto.

Za razliku od njih, Šveđani već sada u kešu imaju svega osam odsto vrednosti ukupnih transakcija, podaci su Riksbanke.

Švajcarska centralna banka razmišlja od „digitalnom franku“ takođe, ali samo za transakcije između finansijskih institucija, a ne u svakodnevnom plaćanju (građana).

Čak su u nekoliko navrata isticali rizike koje sa sobom nosi prevelika upotreba bezgotovinskog plaćanja, i kao svoju važnu ulogu i dalje vide distribuciju gotovine, istakao je potpredsednik SNB, Martin Šlegel.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike