Građani najviše zainteresovani za zamena stolarije uz podršku države: Od podnošenja prijave do novih prozora za 45 dana

18.03.2023

07:50

0

Autor: M. Vu.

Iako je duže vreme razmišljao da zameni stolariju na kući u kojoj živi, Daniel Pišorn iz Sente kaže da se na ovaj korak odlučio tek pre dve godin

Građani najviše zainteresovani za zamena stolarije uz podršku države: Od podnošenja prijave do novih prozora za 45 dana
stolarija- spisak - Copyright Profimedia/Pixabay

Od kada je pre dve godine država pokrenula Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova interesovanje i građana i lokalnih samouprava za učešće u ovom projektu raste. Na poslednjem, trećem javnom pozivu, pristigle su prijave 151 lokalne samouprave, dok ih je u pilot projektu bilo 67. Tada je oko 5.000 domaćinstava dobilo subvencije za unapređenje energetske efikasnosti i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Na pozivu koji je u toku prijavljeno je oko 15.000 građana, a potpisano je oko 9.000 ugovora između opština i gradova, izvođača radova i korisnika sredstava.

Iako je duže vreme razmišljao da zameni stolariju na kući u kojoj živi, Daniel Pišorn iz Sente kaže da se na ovaj korak odlučio tek pre dve godine, kada je čuo da je država pokrenula projekat unapređenja energetske efikasnosti.

- Kuća je spratna i ima mnogo prozora i vrata. Nažalost, nismo mogli ranije da ih zamenimo, jer je to iziskivalo veća finansijska sredstva koja nismo mogli da izdvojimo. Ovaj program je odličan. Preko njega sam ostvario pravo na sufinansiranje u iznosu od oko 30 posto od ukupne vrednosti investicije. Odobren mi je iznos od 100.000 dinara, dok sam iz sopstvenih sredstava finansirao još 259.000 - kaže Daniel Pišorn iz Sente.

Profimedia
 

Procedura za podnošenje prijave je, objašnjava, vrlo jednostavna i ne iziskuje puno vremena za pripremu dokumentacije.

- Najvažnije je da je kuća legalno izgrađena i da se uredno plaća porez. U opštini su bili izuzetno predusretljivi i pomogli su mi da pribavim i popunim svu neophodnu dokumentaciju za jedan dan. Bio sam siguran da će moja prijava biti uredna i da ispunjavam uslove konkursa - navodi naš sagovornik.

- Kasnije je od sistema bodovanja, na osnovu postojećeg stanja kuće, zavisilo koliko ću bodova dobiti i da li će projekat biti sufinansiran. Kada sam potpisao ugovor sa opštinom i firmom koju sam izabrao za izvođenje radova, sve je bilo završeno u roku od 45 dana, s tim da je sama ugradnja stolarije trajala jedan dan - precizira Pišorn.

Budući da je stolariju zamenio 2021. godine, Daniel već zna koliko su mu sada računi za grejanje manji.

- Naravno da smo pravili računicu, pogotovo u zimskom periodu, kada je termoizolacija preko stakla odnosno stolarije jako važna. Ovom investicijom smo uštedeli troškove za gas i struju za jedan mesec u grejnoj sezoni tj. oko 20 posto troškova koje smo imali pre zamene stolarije - kaže sagovornik za RTS.

- Veoma je važno misliti o poboljšanju energetske efikasnosti. Možda je u početku teže izdvojiti pare za realizaciju investicije, ali se ona kroz uštedu energije vrati, tako da smo svakako na dobitku. Ovo je zaista odličan projekat i pomoć građanima da rekonstruišu objekte, pogotovo u današnje vreme kada su cene građevinskog materijala nestabilne - dodaje Pišorn.

Još oko 80.000 domaćinstava bi moglo da dobije subvencije

Za dosadašnja tri javna poziva, ukupno su resorno ministarstvo i lokalne samouprave obezbedile oko 2,6 milijardi dinara za subvencije domaćinstvima. Takođe, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, a očekuje se da podsticaje dobije još oko 80.000 korisnika.

- Rezultati prvog pilot projekta pokazuju da je najveće interesovanje građana za meru zamene spoljašnje stolarije odnosno prozora i vrata (74,5%), zamenu kotlova efikasnijim na gas ili pelet (13,2%) i za meru ugradnje izolacije odnosno postavljanje fasade (12%). I na tekućem javnom pozivu, u okviru kojeg očekujemo potpisivanje ugovora u još oko 30 jedinica lokalne samouprave, najveće interesovanje građana je, takođe, za meru zamene spoljašnje stolarije - kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike. 

Profimedia
 

Građani imaju pravo na subvencije maksimalno do 50 posto vrednosti izvedenih radova.

- Iznos bespovratnih sredstava zavisi od više faktora kada se radi o ugradnji i zameni prozora i vrata ili o ugradnji termičke izolacije zidova, odnosno fasade. Za sve mere koje su obuhvaćene programom postoji maksimalni iznos sredstava koji je moguće dobiti kao subvenciju. Za zamenu stolarije to je 140.000 dinara, za fasadu 210.000, za kotlove na gas 85.000 i za kotlove na biomasu 110.000, a za ugradnju toplotnih pumpi do 250.000 dinara” - podsećaju u resornom ministarstvu.

Zamenom stolarije i ugradnjom fasade značajno se smanjuju gubici toplotne energije.

- Potpisanim ugovorima između jedinica lokalnih samouprava, privrednih subjekata i građana za ove dve mere ostvarene su uštede od 57,5 miliona kWh godišnje, odnosno oko 200 miliona dinara godišnje. Na nivou pojedinačnog domaćinstva uštede zavise od mere energetske sanacije koja se primenjuje, ali su u proseku između 20 i 30 procenata-  navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U programu energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova učestvuje 151 lokalna samouprava. Najveće interesovanje građana za subvencionisanje ovih invesitcija je u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, ali i u opštinama Stara Pazova, Ruma, Raška, Žitište, Paraćin i Aranđelovac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike