Građani da se spreme: Do prvih prijava za zamenu stolarije još mesec i po dana

30.03.2022

05:33

0

Ministarstvo energetike je odabralo čak 151 opštinu u kojoj će građani moći da konkurišu za subvencionisanu zamenu vrata i prozora, a prvi pozivi građanima mogli bi da budu uskoro

Građani da se spreme: Do prvih prijava za zamenu stolarije još mesec i po dana
Copyright Profimedia

Čak 151 opština dobila je odobrenje da ove godine učestvuje u programu Ministarstva rudarstva i energetike za sufinansiranje ugradnje stolarije, odnosno energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

To je gotovo duplo više u odnosu na prošlu godinu, a građani u najagilnijim lokalnim samoupravama mogli bi da se već za mesec i po prijave da dobiju do 100.000 dinara kako bi se mnogo jeftinije grejali sledećih zima.

Neki dosta kasnili...

Opštine koje su zadovoljavale uslove odabrane su 11. marta, a prema iskustvu se prethodnog konkursa, onima najbržima treba oko dva meseca da završe konkurs za izbor firmi koje će obavljati radove, a potom da raspišu i javni poziv za prijavu građana.

Toliko je prošle godine bilo potrebno opštinskim upravama Dimitrovgrada i Raške da „stignu do građana“, a neke opštine su kasnile mesecima, poput beogradske Palilule, gde su javni poziv raspisali tek poslednjih dana 2021. godine, više od pet meseci od okončanja konkursa Ministarstva.

Zbog toga se stolarija iz tog konkursa ugrađuje i dan-danas, recimo u Nišu, gde je tek 11. marta ove godine utvrđena konačna lista građana koji će dobiti subvencije.

Ali novih subvencija ima, i interesovanje građana će svakako biti veliko kao i lane. Od brojnih prijavljenih, izabrano je 6.000 domaćinstava. Plan je još ambiciozniji ove godine – 20.000 domaćinstava.

Ideja je da se na nacionalnom nivou energetskom efikasnošću domaćinstava uštedi proizvodnja jedne termoelektrane, odnosno 15-20 procenata ukupne potrošnje Srbije.

Koji su uslovi

Iako pozivi građanima nisu još raspisani, mogu se očekivati uslovi koji su bili lane. A to znači da kuća ili stan na kojem se menja stolarija mora biti legalan, odnosno kao uslov stoji da se dostave građevinska dozvola i "sveži“ list nepokretnosti.

Pixabay
 

Uz to, za nekretninu ne sme biti poreskog duga, a moraju se dostaviti i pisani dokazi da se u njoj živi. To se dokazuje ličnim dokumentima sa upisanom adresom nekretnine, izjavama i identifikacionim podacima svih koji na njoj žive, ali i poslednjim računom za struju (sa mesečno potrošenih više od 50 kWh).

Pomaže i Svetska banka

Svetska banka je pre nekoliko dana odobrila Srbiji povoljan zajam u vrednosti od 50 miliona dolara za podršku povećanju energetske efikasnosti u Srbiji, a time će biti obuhvaćeno 80.000 domaćinstava u Srbiji, a posebno ona koja su socijalno ugrožena.

Kada se ti formalni uslovi ispune, na red dolaze novi. Za kuću ili stan ne može se izabrati „par prozora“ koji će se menjati, propozicija kaže da se mora menjati sva stolarija na jednoj etaži. To u praksi znači da se domaćin sigurno neće „pokriti“ sa jednakim iznosom koliko daje i država, već će morati da da mnogo više.

Na kraju, tu je bodovanje u kome se, na primer, za postojeće drvene jednostruke prozore na kući dobija 15 poena, a ako imate one od PVC-a, ma koliko loši ili stari bili, dobijate „krompir“.

Računa se i to na šta se grejete, pa u tom segmentu ne treba da se nadaju bodovima oni koji žive u stanu sa daljinskim grejanjem, jer ih neće dobiti, dok će oni koji imaju peć na ugalj ili mazut dobiti 15 poena.

I na kraju, broji se i „gustina naseljenosti“, odnosno koliko ukućana ima prema kvadraturi objekta, pa brojnije familije u malim kućama/stanovima imaju pet bodova, a one malobrojnije u većim po jedan.

Ko će sve obradovati građane ovog leta (i brojnih narednih zima)

Među opštinama koje će ove godine obradovati neke svoje građane je i Novi Sad, koji prošle godine nije učestovao, a ove ima ukupan budžet za subvencije (sa delom od države) od 66 miliona dinara, kao i Čačak, kome je prošle godine prijava odbačena kao neodgovarajuća.

Profimedia
 

Posle prošlogodišnjeg neuspeha, Čačani su ove godine spremili najviše novca od svih opština, 45 miliona dinara (382.000 evra).

Ova dva grada su među 151 lokalnom samoupravom koja ove godine dobija pare od resornog ministarstva. Lane ih je bilo samo 67. One će podeliti 1.038 miliona dinara (oko 8,8 miliona evra) subvencije koje daje Republika, i dodati još 966 miliona dinara iz svog budžeta za projekte energetske efikasnosti.

Prema uslovima konkursa, Republika i lokalna samouprava u jednakom delu subvencionišu polovinu vrednosti zamene stolarije (maksimalno do 2.000 evra po građaninu), a građani koji prođu na konkursu drugu polovinu.

Izuzetak su nerazvijene opštine, za koje je ove godine konkurs izmenjen, pa se sada državna subvencija deli na 70 odsto učešća Republike i 30 odsto (nerazvijene) opštine.

Gradovi su spremili svoje budžete, opredelili pare, a još toliko će dobiti od države: Valjevo 30 miliona, Užice i beogradska opština Grocka po 25 miliona dinara, po 20 miliona Stara Pazova, Obrenovac i Niš, dok će Leskovac dobiti 18 miliona.

Raška, Pirot, Novi Pazar, Zrenjanin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Zemun, Prokuplje i Subotica će dobiti po 15 miliona, a po 10 miliona ide u Vranje, Knjaževac, Smederevsku Palanku, Loznicu, Ćupriju, Pančevo, Bor, Veliku Planu, Zaječar i Bačku Palanku.

Smederevo je spremilo 12 miliona, a od države će dobiti osam, Majdanpek i Inđija će dobiti po 12 miliona, Bajina Bašta i Barajevo po 8,5 miliona dinara, a Aranđelovac, Vršac i Negotin po osam miliona.

Profimedia
 

Požarevac, Kruševac, Gornji Milanovac i Lučani će dobiti po sedam miliona dinara, milion manje Kula, Zvezdara, Blace, Mali Iđoš, Bačka Palanka i beogradski Vračar. Na spisku onih kojima ide pet miliona dinara su: Aleksandrovac, Golubac, Šabac, Krupanj, Vlasotince, Mladenovac, Odžaci, Trstenik, Ivanjica, Bački Petrovac, Arilje, Apatin, Sremska Mitrovica, Petrovac na Mlavi, Pećinci, Brus, Despotovac, Požega, Lazarevac, Kanjiža i Malo Crniće.

Između jedan i pet miliona dinara dobiće Žagubica, Nova Varoš, Aleksinac, Priboj, Žabari, Osečina, Boljevac, Bač, Sokobanja, Plandište, Kovin, Irig, Paraćin, Sečanj, Srbobran, Batočina, Ljubovija i Novi Bečej.

Tu su i Nova Crnja, Svilajnac, Vladimirci, Žitište, Ćićevac, Šid, Topola, Jagodina, Kosjerić, Vrnjačka Banja, Rača, Kikinda, Senta, Vrbas, Beočin, Žabalj, Kovačica, Bogatić, Novi Kneževac, Ada, Sremski Karlovci, Kosovska Mitrovica, Opovo, Varvarin, Rekovac, Ljig, Stari Grad, Palilula, Knić i Alibunar.

U nerazvijenim opštinama više daje Republika

Nerazvijene opštine izdvajaju 30 odsto od ukupne vrednosti podsticaja, pa tako na osam miliona dinara Prijepolja država daje još 19, a uz 7,5 miliona Vladičinog Hana 17,5 miliona dinara. Kuršumlija će ukupno imati 6,6 miliona dinara, od čega su opštinskih oko dva miliona dinara.

Bosilegrad ulaže 2,4 miliona dinara, a dobiće od države još 5,6 miliona dinara. Babušnica će na raspolaganju imati ukupno 6,6 miliona, a Bujanovac oko 13 miliona dinara. Medveđa izdvaja 2,5 miliona dinara, a dobiće još 5,3 miliona dinara. Bela Palanka će uložiti dva miliona dinara, a dobiće još 4,6 miliona dinara. Surdulica će, uz 4,2 miliona dinara, dobiti još 10 miliona dinara, a Tutin uz svoj milion, još 2,3 miliona iz Uprave. Trgovište će ukupno imati na raspolaganju pet miliona, od kojih je 1,5 miliona iz sredstava lokalne samouprave.

Građanima Žitorađe će na raspolaganju biti ukupno 10 miliona dinara, od kojih je državni udeo oko sedam miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike