Neće svi do stanova i kuća pre nego što stegnu snegovi: Interesovanje toliko da ne možemo da postignemo!

28.10.2022

17:35

0

U mnogim gradovima i opštinama Srbije u toku je zamena stolarije uz subvencije države ali neće svi do stanova i kuća bez promaje doći pre nego što stegnu snegovi. Šta je problem?

Neće svi do stanova i kuća pre nego što stegnu snegovi: Interesovanje toliko da ne možemo da postignemo!
Copyright Profimedia

Opštine i gradovi po Srbiji, koji su u državnom programu povećanja energetske efikasnosti, pomeraju ovih dana rokove za završetak konkursa za subvencije građanima za zamenu stolarije.

Poslednje dve lokalne samouprave u nizu su Novi Pazar i Čačak. Dok su Novopazarci pomerili rok samo do nekoliko dana, do 3. novembra, u Čačku je novi rok do 14. novembra.

I dok u jednom slučaju pomeranje roka pravdaju „velikim interesovanjem građana“ u drugom se kao razlog daje njegov izostanak u meri u kojoj je očekivano. U svakom slučaju, problema sa okončanjem ima, potvrđuju za 24sedam i oni koji će građanima ugraditi nove prozore i vrata.

Kao najveći problem pojavila se cena, za čije "podizanje" se okrivljuju prodavci stolarije i izvođači radova. Oni tvrde da problem nije na njihovoj strani.

- Interesovanja građana ima i to toliko da ne možemo da postignemo da izađemo na teren i uzmemo mere pa napravimo predračun s kojim građani mogu da konkuriše u Gradu. Svaki dan imamo po 30 ili 40 merenja a realno je izvodljivo do 15. Nije problem naša cena, bar ne u Čačku, jer nismo je menjali dugo. Međurim, iz nekog razloga u konkursu se insistiralo na tome da se za subvenciju računaju i dodatni elementi i radovi, koji značajno povećavaju krajnju cenu za građane – kaže za 24sedam Milan Stevanović iz kompanije „Hram 032“ koja je jedna od desetak firmi koje su prošle na konkursu za izvođače u Čačku.

Kada se na „klot“ prozor dodaju roletne, komarnici, obavezna obrada špaletne (ivice prozorskog okna), podprozorska daska, spoljna solbanka, molerski radovi... što generalno i ne utiče na energetsku efikasnost, cena ozbiljno trpi.

A koliko je velika ta razlika između „klot“ varijante samo PVC stolarije i ugradnje „kompleta“ objašnjava za 24sedam Nataša Stević iz firme „Roloplast Mošić“. Ta firma sličan je na konkursima "prošla", između ostalog, u Sremskoj Mitrovici.

- Cena standardnog prozora je oko 200 evra, a prozorske klupice 60 do 70, roletne 80 do 100 evra, pa komarnika 40 do 50… To sve gotovo da duplira cenu prozora i zbog toga se u Sremskoj Mitrovici nije insistiralo da dodatnim elementima već je ostavljeno građanima da odluče šta im treba. Jedini važan uslov je da su morali da zamene sve prozore i zbog je na kraju bilo 150 prijavljenih, od kojih je prošlo oko šezdesetak – kaže Stević.

Građani daju više od pola

A nije mala razlika da li građanin u zamenu stolarije ušao s idejom da plati 200 evra po prozoru ili 400. Tim pre što je subvencija, koja se reklamirala kao „država plaća pola troška“, zapravo ograničena. Prema konkursnim uslovima, na primer u Čačku, to je najviše 140.000 dinara, ili 1.190 evra. Za 400 evra po prozoru tu se može dobiti, pod uslovom da i građanin doda toliko, samo šest (duplih) prozora.

- Građani su našim predračunima imali trošak za ceo posao od 200.000 do 500.000 dinara, na šta dobijaju subvenciju. Ali, običnom građaninu je da plate i samo 140.000 dinara puno. Mislim da ljudi nisu svesni kada ulaze u sav taj posao koliko treba zaista da spreme novca. Zato mnogi i odustaju kada dobiju predračun – kaže Stevanović.

Do zime gotovo samo uz mnogo sreće

Prodavci stolarije i izvođači radova ugradnje kažu da se sa konkursima za subvencije krenulo prilično kasno, od leta do početka oktobra umesto u febauru.

A to uz obimnu birokratiju, ceo proces traje i po pola godine. Jer tek kada se prijava za konkurs okonča, opštinska komisija izlazi na teren da proveri od par desetina do nekoliko stotina prijava, pa se pravi preliminarna rang lista, pa vreme za žalbe, pa konačna rang lista i tek onda dolaze na red ugovori. Kada se trojni ugovori građanin - izvođač radova - opština potpišu, lokalna samouprava prebacuje subvenciju izvođaču a onda svoj deo mora da da i građanin. Tek po celokupnoj uplati posao proizvodnje stolarije može da počne.

- Za konkurs koji se okonča polovinom novembra nema šanse da se stolarija ugradi pre polovine januara. Pa mi nismo još ugradili prozore ljudima u, na primer Gornjem Milanovcu, gde niti jedna ponuda nije početa da se radi a konkurs je bio u junu. Jednostavno, ugovori građana se još uvek potpisuju – napominje Milan Stevanović.

Uz malo sreće tople domove pre Nove godine imaće, na primer, subvencionisani građani Sremske Mitrovice, gde je komisija ovih dana bila na terenu i ugovori bi mogli da počnu da se potpisuju od 1. novembra.

- Nama je rok po konkursu 25 do 30 dana za proizvodnju i ugradnju. Treba imati u vidu da u 90 odsto slučajeva to nisu standardni prozori sa lagera već da za svaku kuću ili stan moraju da se urade prema konkretnim merama – ističe Nataša Stević.

Prema iskustvu od prošle godine, kada je konkurs bio otprilike u isto vreme,  iz „Roloplasta Mošić“ procenjuju da će prve njihove mušterije dobiti topliji dom sredinom decembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike