Ko će ove godine dobiti subvencije za zamenu stolarije

12.01.2023

08:14

0

Projekat povećanja energetske efikasnosti zgrada i kuća se nastavlja i u 2023. a donekle se menja prioritet subvencija za stolariju

Ko će ove godine dobiti subvencije za zamenu stolarije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prošle godine je 10 hiljada domaćinstava potpisalo ugovore za subvencionisanu zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje. Samo solarne panele je postavilo 700 građana i ustanova. Za ovu godinu Ministarstvo energetike najavljuje i veće dotacije za te namene, a prioritet će kažu imati - najsiromašnija domaćinstva.

Sa subvencijama se nastavlja i u ovoj godini i to sa Svetskom bankom kroz još veći projekat - "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", javlja RTS.

- Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove za ovakva poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara - rekla je ministarka energetike Dubravka Đedović.

Od deset hiljada domaćinstava iz prošlogodišnjeg projekta povećana energetske efikasnosti šest i po hiljada je završilo sve radove - ima novu stolariju, izolaciju ili kotlove za grejanje na obnovljive izvore energije, tvrde u Ministarstvu.

Te mere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i energenata i do 30 posto. A to nije jedina korist.

- Dovešće do smanjenja 70 tona emisije ugljen-dioksida. To je ekvivalentno da približim gledaocima oko 38 hiljada vozila, koliko emituje ugljen-dioksida tolike će uštede biti na tih 6,5 hiljada domaćinstva koje je projekat već sprovelo - kaže Đedović.

U taj projekat sa Ministarstvom energetike ušla je 151 lokalna samouprava, a vrednost svih radova je oko četiri milijarde dinara. Polovinu sredstava građanima daje država, pa ne čudi što je interesovanje za nove konkurse sve veće.

Energetski menadžer Pirota Bojan Ivković kaže da za meru zamene stolarije koja je najpopularnija maksimalni iznos je 140 hiljada dinara, što je 50 procenta od računa.

- Po drugim merama smo imali manje, za meru ugradnje kotlova na pelet, maksimalni iznos je bio od 110 hiljada dinara. Ove godine verovatno će ta suma biti povećana - ističe Ivković.

U nekim gradovima poziv za solarne panele još traje.

- Mi kao grad smo uvek raspoloženi da tu učestvujemo, 50 posto u odnosu na ministarstvo i da pomognemo našim sugrađanima da reše te svoje probleme - kaže Đorđe Zorić, većnik za komunalne delatnosti i investicije u Somboru.

Inače, pored domaćinstava od jula energetski je sanirano i pet javnih ustanova, a priprema se obnova za još 33 objekta u zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike