Biće toga još: Nova stolarija u 6.000 domova, a kreće novi krug subvencija

18.01.2022

12:13

0

Do kraja februara nova stolarija trebalo bi da stigne u 4.000 domaćinstava i tako upotpuni rezultat popularne akcije iz prošle godine. Kreće novi ciklus

Biće toga još: Nova stolarija u 6.000 domova, a kreće novi krug subvencija
Copyright Profimedia

Oko 2.000 domaćinstava u Srbiji je kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti dobilo subvencije nove prozore i vrata, a do kraja februara bi trebalo da se zameni stolarija u još 4.000 kuća i stanova širom Srbije, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević.

Sa tim projektom će se nastaviti i u ovoj godini a državni sekretar je naveo da su za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u planu dva javna poziva, od kojih će prvi biti u februaru, a drugi polovinom godine.

Lakićević je naglasio da je Ministarstvo, za mere energetske efikasnosti ove godine obezbedilo višestruko veća sredstva nego lani, kako bi se sproveli projekti u što više lokalnih samouprava.

Objasnio je da su ove mere donete kao rezultat novog Zakona o energetskoj efikasnosti, koji je prošle godine donet na predlog Ministarstva rudarstva i energetike na čelu sa Zoranom Mihajlović.

Dodao je da je prvi raspisani javni poziv za zamenu stolarije pri kraju i da će na osnovu njega ukupno 6.000 domaćinstava imati zamenjenu stolariju.

Pored toga, podseća Lakićević, krajem prošle godine raspisan je javni poziv za solarne panele. Paneli još nigde nisu postavljeni, ali su potpisani ugovori za ugradnju sa 37 jedinica lokalne samouprave.

Kada je reč o zameni stolarije u okviru javnog poziva raspisanog u 2021. godini, Lakićević je rekao da se za nove prozore i vrata prijavilo 67 lokalnih samouprava.

Naveo je da su radovi potpuno završni u šest jedinica lokalnih samouprava, a to su Irig, Ćićevac, Senta, Bački Petrovac, Vladimirovci i Kikinda. U ostalim opštinama su radovi u toku.

Lakićević je istakao da radovi najsporije teku u Beogradu i dodao da se opština Palilula nedavno prijavila na javni konkurs koji traje do kraja januara. Pozvao je sve građane Palilule da konkurišu za zamenu stolarije.

Što se tiče budžeta, on je rekao da se ministarstvo trudilo da obezbedi što više sredstava i naveo da je deo sredstava za mere energetske efikasnosti obezbeđen iz budzeta Srbije i da je pet puta veći nego prošle godine.

Prema njegovim rečima, kroz Zakon o energetskoj efikasnosti, formirana je Upravu za energetsku efikasnost, čiji je osnovni zadatak da privuče dodatna sredstva kako iz budžeta, tako i od međunarodnih finansijskih institucija, koje podržavaju ovakve projekte.

Poručio je da su potrebe ulaganja u mere energetske efikasnosti za kuće i stanove tolike, da bi svake godine u narednih pet godina moralo da se uloži po 700 miliona evra, kako bi se dostigao nivo ušteda koji je potreban u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike