Deblji novčanici građana: Minimalac raste 14 odsto, plate 13, a penzije više od 20 odsto

02.09.2022

08:48

0

Porast plata u javnom sektoru, minimalne zarade, ali i dva povećanja penzija, deo su paketa održanja standarda građana, kaže ministar finansija Siniša Mali

Deblji novčanici građana:  Minimalac raste 14 odsto, plate 13, a penzije više od 20 odsto
Tan2022-5-5_144315533_1 - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Nama će od 1. januara rast plata u javnom sektoru biti 12,5 odsto, pritom, za one koji su u vojsci povećanje plata biće 25 odsto, a penzije već od 1. novembra povećane devet odsto i od 1. januara dodatnih 11,2 ili 11,3 odsto, tako da kumulativno ćemo za 20,2-20,3 odsto povećati penzije. A minimalac od januara najverovatnije ide naviše 14 odsto - naveo je Mali na TV Pink.

Minimalac od 40.000 dinara, odnosno 350 evra, kako je ocenio ministar, ogroman je skok, imajući u vidu krizu koja potresa celu Evropu.

Mali je podsetio da je juče razgovarano o tome na kolegijumu socijalno-ekonomskog saveta, kako sa predstavnicima poslodavaca, tako i sa predstavnicima sindikata.

- Za nas je važno da ljudi opet osete krizu što manje. Veoma je važno da povećamo plate, penzije, iznad nivoa inflacije, tako da u realnom iznosu građani ne samo da imaju održan životni standard ili taj nivo, nego da to bude još bolje u uslovima ove krize - objasnio je Mali gostujući na TV Pink.

Navodeći da su poslodavci kazali da u tom slučaju može doći i do otpuštanja radnika, jer pored povećanja cene gasa, struje i problema sa plasmanom proizvoda, nisu sigurni da će moći da održe poslovanje, Mali kaže da će država da preuzme povećanje minimalne zarade.

Podsećajući da je 15. septembar zakonski rok da se definiše minimalna zarada, ministar navodi da im je namera da dođu na 60 odsto opterećenja zarade.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike