Kako rasteretiti male plate: Ministarstvo je već dalo smernice, samo da se u praksi poštuju

31.08.2022

09:26

0

Smernice o tome kako rasteretiti male plate velikih dažbina Ministarstvo finansija je dalo pre dve godine i nema razloga da se to i ne primeni, kažu predstavnici privrednika i preduzetnika

Kako rasteretiti male plate: Ministarstvo je već dalo smernice, samo da se u praksi poštuju
profimedia-0507357352 (1) - Copyright Profimedia

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je danas da je Ministarstvo finansija svojim potezima u prethodne dve godine dalo dobre smernice u kom pravcu treba da ide visina opterećenja na male zarade i da ne vidi razlog zašto se sistem ne bi odmah uskladio po tim smernicama.

Te smernice su, kako je navedeno, oslobođenje od svih nameta na zaradu frilensera do 64.000 dinara mesečno, čime je određena granica između samozaposlenog i socijalnog slučaja.

Oslobođenja do 70 odsto poreza i doprinosa (PiD) za zarade prethodno nezaposlenih lica ako im je neto zarada minimum 55.000 dinara, čime je, kako je navedeno, postavljen limit za minimalnu zaradu za preživljavanje koja uključuje plaćene doprinose.

- Dakle, kad se uzme u obzir prethodna tačka, minimalni bruto iznos treba da iznosi 64.000 dinara, PiD do 9.000, a minimalan neto 55.000. Usklađivanje je neophodno i iz razloga što se ovom poreskom smernicom diskriminišu zaposleni koji su vredno radili prethodnih godina, a čija zarada ne može da dobaci do 55.000 zbog previsokih opterećenja od čak 58 odsto - navode iz Udruženja.

Takođe, oslobođenje za novonastanjene zaposlene koji imaju plate veće od 300.000 dinara.

- Što će reći  da teret subvencija za razliku doprinosa snose oni sa najmanjim zaradama, što je apsurdno -  smatra Udruženje.

To je i opterećenje na paušalno oporezivanje, pa ukoliko se koristi limit od 6.000.000 dinara godišnje, iznosi sedam-osam odsto u zavisnosti od delatnosti, što je, kako je navedeno, još jedan pokazatelj šta bi bilo realno opterećenje.

Udruženje smatra da su aktuelni pregovori oko minimalne cene rade puka formalnost pošto se, po pravilu, svedu na jednostranu odluku državnog aparata.

Takođe, u Udruženju smatraju da je potrebna reforma poreskog sistema na pravedan i sveobuhvatan način.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike