Evo kolika će biti cena goriva narednih 7 dana!

17.03.2023

10:29

0

Autor: S. G.

U Srbiji je još na snazi Uredba o ograničenju cena goriva koja važi do 31. marta

Evo kolika će biti cena goriva narednih 7 dana!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama pala je sa 86,2 dolara za barel brenta početkom prošle nedelje na oko 75 dolara, koliko se kotirala jutros prema podacima sa portala oilprice.com.

U isto vreme je i dolar, čija vrednost prema evru takođe ulazi u računanje domaće cene goriva, izgubio u proseku oko pola procenta vrednosti.

I dizel ide 'silaznom putanjom'

Takođe, pored pada cene nafte, i dizel ima sličnu tendenciju. I kod njega je cena, prema podacima sa ICE (Low Sulphur Gasoil Futures), pala za desetak odsto poslednjih dana i sada se približila na oko 730 dolara za tonu, a bila je 812 dolara 10. februara.

S obzirom na ovakav trend kretanja cene nafte i dizela, za očekivati je da će i gorivo u Srbiji da pojeftini, što se i dogodilo.

Tako će u narednih sedam dana litar benzina BMB95 na srpskim pumpama koštati najviše 174 dinara, a evrodizela 190 dinara za litar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo, prethodne nedelje je benzin BMB95 koštao najviše 177 dinara, a evrodizel 194 dinara za litar, što znači da je benzin pojeftinio tri dinara, a dizel za četiri dinara.

Važan prosek kotacija

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara prošle godine, a kojoj je važnost produžena do 31. marta.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike