Kolaps „tehnoloških“ banaka značajno oborio cenu nafte

15.03.2023

10:04

0

Autor: 24sedam

Problemi u finansijskom svetu SAD značajno su uticali i na cenu crnog zlata, jer sva tržišta su stanju neizvesnosti

Kolaps „tehnoloških“ banaka značajno oborio cenu nafte
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Za širu javnost neočekivani kolaps velikih američkih banaka i koje su se bavile finansiranjem tehnoloških i ekoloških statapa, kao i kripovalutama, „Signačur bank“ i „Silikon vali bank“ (SVB), oborio je između ostalog i cenu nafte.

Američka srednjelaka nafta WTI i evropski brent izgubili su od petka, kada je praktično uveden stečaj SVB , do danas pet dolara vrednosti po barelu.

Kolaps banaka, najveći od izbijanja zloglasne finansijske krize 2008. godine, povukao je naniže i cene nafte.

Screenshot: Bloomberg
Brent ispod 80 dolara

 

Brent se danas kotira nešto iznad 78 dolara a juče je bio i ispod 77,5 dolara, što znači da je cena pala ispod 980 dolara prvi put od januara. WTI je na nivou manjem od 71 dolar, piše Oilprice.com.

Stečaj u bankama nadovezao se na pritisak koji na naftu pravi nastavak, a možda i pojačanje, zatezanja monetarne politike FED-a jer inflacija nikako da popusti.

Pored toga, podizanje kamatnih stopa prethodno je naštetilo SVB jer je oborilo profitabilnost trezorskih hartija od vrednosti u koje su oni značajno uložili novac svojih depozitara.Samo na obveznicama Trezora (Ministarstva finansija) gubitak SVB je bio 1,8 milijardi dolara.

Kada je pokleknula SVB, iz koje su depozitari u panici povukli 10 milijardi dolara i doveli do kolapsa banke, trećeg po veličini u istoriji bankarstva u SAD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike