Novi cenovnik za najam prostora u vlasništvu Beograda: Najskuplji zakup košta 1.677 dinara po kvadratu, dok je najjeftiniji 36 dinara!

09.01.2023

19:15

0

Izmenu Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je nosilac prava svojine Grad Beograd odbornici su izglasali na poslednjoj sednici Skupštine grada u 2022. godini

Novi cenovnik za najam prostora u vlasništvu Beograda: Najskuplji zakup košta 1.677 dinara po kvadratu, dok je najjeftiniji 36 dinara!
panorama Beograda - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Zakup lokala koji su u vlasništvu Grada poskupeo je od 1. januara, i to za 8,1 odsto, što znači da je najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni - 36 dinara po kvadratu.

Kako se navodi u izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je nosilac prava svojine Grad Beograd, koju su prestonički odbornici nedavno izglasali, povećanje je u skladu sa "planiranim rastom cena za 2023. godinu".

Po novom cenovniku, zakup za kancelarije u ekstra zoni košta 907 dinara po kvadratu, hoteli 1.481 dinara, a hosteli 1.290 dinara po kvadratu. 

24sedam/Goran Sivački
 

Njihova cena, naravno, niža je u prvoj, drugoj, trećoj i četvrtoj zoni, pa tako poslodavci zakup za hotel u drugoj zoni mesečno moraju da izdvoje 990 dinara, a za hostel 860. 

Ipak, najskuplja cifra za zakup na mesečnom nivou iznosi za lokale za zakupce koji obavljaju organizovanje igara na sreću, kladionice i menjačnice. Kada je reč o ekstra zoni, poslodavci za zakup ove vrste prostora moraju da daju 1.677 dinara po kvadratu, dok je za isti prostor u četvrtoj zoni potrebno izdvojiti 631 dinar.

Takođe, zakupnina za prostor za obavljanje kulturne delatnosti - bioskopi, poslodavci za ekstra zonu moraju Gradu platiti 723 dinara po kvadratu, dok je za, na primer, treću zonu ta cena znatno manja - 356 dinara mesečno po kvadratu.

Humanitarcima do 30 odsto manje

Umanjenje zakupnine u rasponu od 20 do 30 odsto mogu da dobiju humanitarne organizacije koje pomažu osobama sa invaliditetom i oboleloj deci, udruženja građana iz oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, ljudi koji se bave umetničkim zanatima, direkcije i agencije čiji je osnivač Grad.

Šta spada u ekstra zonu, a šta u četvrtu? 

24sedam/Goran Sivački
 

U Odluci o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd piše da pod ekstra zonu spadaju sledeće ulice: Avijatičarski trg, Andrićev venac, Balkanska, Beogradska, Vase Čarapića, Vuka Karadžiča, Dečanska, Zetska, Dobračina, Zmaja od Noćaja i mnoge druge ulice koje se nalaze u užem centru srpske prestonice. 

Prvom zonom smatraju se sledeće ulice: 22. oktobra, Avalska, Admirala Geprata, Akademska, Birčaninova, Bokeljska, Brankova, Vase Pelagića, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Umetnosti, Gospodar Jevremova, Dositejeva, Molerova, Simina, Šafarikova, Šumatovačka... 

U drugu zonu spadaju sledeće saobraćajnice: Ada Huja, Belo vrelo, Borska, Braće Jerković, Budimska, Albanske spomenice, Vojislava Ilića, Višnjička, Danijelova, Čarli Čaplina, Šilerova...

Za treću zonu smatraju se ove ulice: Atanasije Pulje, Borova, Braće Srnić, Bulevar vojvode Bojovića, Krfska, Ledinačka, Mostarska, Ruska, Učiteljska, Stanka Vraza...

Dok u četvrtu, i poslednju zonu, spadaju sledeća naselja: Batajnica, Beli potok, Bečmen, Gočka, Zuce, Krnjača, Leštane, Makiš, Ovča, Jajinci, Kotež, Umka, Surčin, Ugrinovci, Resnik, Pinosava... 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike