Apsolutni hit na tržištu nekretnina: Ovi stanovi su potpuno drugačiji, ali mame najviše zbog jedne stvari (FOTO + ANKETA)

16.01.2022

11:26

0

Razlika u ceni između stana i poslovne jedinice je minimalna, pa se sve više ljudi koji imaju sopstveni biznis odlučuje na ovakav način života

Apsolutni hit na tržištu nekretnina: Ovi stanovi su potpuno drugačiji, ali mame najviše zbog jedne stvari (FOTO + ANKETA)
ofice - Copyright Profimedia

Pandemija koronavirusa mnoge je naterala na rad od kuće, pa su tako svoje stanove morali da adaptiraju i za potrebe posla. Znači, dva u jednom. Ovakve stambene jedinice postoje odavno, kažu u agencijama za nekretnine, ali se u poslednje vreme sve više traže za iznajmljivanje. Zainteresovani su najviše stranci, koji privremeno borave u Srbiji.

Razlika u ceni stambene i poslovno-stambene jedinice je simbolična, a preduzetnici ili firme se za ovo drugo najviše odlučuju kako bi finansijski olakšali sebi, ali i imali više vremena koje bi utrošili na putovanje od kuće do posla.

Primera radi, za poslovni prostor od 100 kvadrata u Nišu, sa 50 kvadratnih metara poslovnog prostora i odvojenim spratom sa spavaćom sobom i kupatilom, treba izdvojiti 490 evra. 

Pixabay
 

Za upola manju kvadraturu, ali sa istom namenom, na Novom Beogradu, potrebno je izdvojiti 400 evra.

U agencijama ističu da nema značajne razlike u cenama stambene jedinice i tog takozvanog poslovnog apartmana. 

- Samo za prostor za život morali biste da izdvojite minimum 200 evra, dok bi za lokal ta suma mogla da bude i trostruko veća. Stoga se mnogi sve češće odlučuju za ovakav model života. Ipak, mi smo samo posrednici i sve isključivo zavisi od dogovora stanodavca i budućih stanara. Lokacija je, kao i uvek, ključna - objašnjavaju za 24sedam u jednoj beogradskoj agenciji, i dodaju: 

- Najskuplji su uži centar i Novi Beograd, delovi grada koji se najčešće i traže jer je tu smešteno najviše poslovnih firmi.

Ušteda na vremenu

Devojka Jovana I. imala je prilike da radi u jednom od takvih stanova. Naime, bila je zaposlena u kozmetičkom salonu, u stanu na Dorćolu, koji je ujedno bio i stambena jedinica vlasnice.

- Dnevna soba je ogromna i podeljena je na više segmenata - za manikir, pedikir, a imali smo i kozmetički krevet - objašnjava Jovana.

Takođe, tu su i dve kuhinje, jedna koja je namenjena za zaposlene i druga koju koristi samo vlasnica salona.

Pixabay
 

Kako objašnjava sagovornica, vlasnica se za takav korak odlučila kako bi smanjila troškove, ali i da bi svakodnevno mogla što više termina da zakaže.

- Shvatila je da je isplativije ukoliko radi od kuće. Mogla je da započne posao kada želi, da napravi pauzu bilo kada i obavi sve one poslove koje bi joj onemogućilo konstantno gubljenje vremena u prevozu, ili bi pak mogla da ostane duže na poslu - dodaje ona.

S druge strane, frizer Darko Marković sa Novog Beograda odlučio se na ovakav korak prvenstveno zbog privatnosti svojih mušterija.

Foto: Privatna arhiva
 

- Osećaju se komotnije i opuštenije. Atmosfera u stanu ne može da se poredi sa salonom u lokalu. Žene vole da imaju svoju slobodu i privatnost - objašnjava on za 24sedam.

Takođe, kao najveću prednost ističe uštedu vremena.

Foto: Privatna arhiva
 

- To što mi je salon u stanu je velika olakšica, jer tako imam više vremena. Lakše je jer nema putovanja, odmorniji sam za posao i, samim tim, klijenti su zadovoljniji - dodaje on.

Ima jedna caka

Iako je ovakav model života zaista primamljiv, on sa sobom donosi i određene začkoljice, zbog kojih se neki ipak dvoume.

Naime, mesečni računi i porez su viši.

- Kada je reč o porezu, on je viši za poslovne apartmane nego za stanove, jer se smatra da ste kupili poslovni prostor. Zatim, komunalije su takođe više, kao i ostali mesečni računi. Nema povraćaja PDV-a, čak ni kada kupujete apartman u novogradnji, dok su banke koje nude stambeni kredit za poslovne apartmane retke - napominju u agenciji za nekretnine.

Zasada ovakve stanove uglavnom iznajmljuju stranci koji su u državi privremeno, ili pak firme za potrebe svojih radnika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike