Rekordna zarada naftne kompanije u 2022. godini: "Aramko" zaradio 161 milijardu dolara

12.03.2023

17:02

0

Kompanija je navela da su rezultati kompanije ''podstaknuti jačim cenama sirove nafte, većim količinama prodatih i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode''

Rekordna zarada naftne kompanije u 2022. godini: "Aramko" zaradio 161 milijardu dolara
kompanija Aramko ostvarila rekordnu dobit - Copyright AP Photo/Amr Nabil

Saduijska naftna kompanija Aramko objavila je danas da je u 2022. godini zabeležila rekordnu dobit od 161,1 milijarde dolara.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, glavni faktori koji su uticali na toliku dobit su rastuće cene energenata u svetu, kao i povećana potražnja, a ostvarena dobit predstavlja povećanje od 46,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Aramko je takođe objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za poslednje tromesečje 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine, a najveći deo te dividende ići će vladi Saudijske Arabije, koja poseduje gotovo 95 odsto akcija u kompaniji.

''Uzevši u obzir to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinskog značaja u doglednoj budućnosti, rizici usled nedovoljnog ulaganja u našu industriju ostaju realni – uključujući i povećanje cena energije'', rekao je predsednik i izvršni direktor te kompanije Amin Naser, i dodao da će, kako bi odgovorila na te izazove, kompanija fokusirati ne samo na proširenje proizvodnje nafte, gasa i hemikalija, već i na ulaganja u nove tehnologije sa niskim sadržajem ugljenika.

Kompanija Aramko je u saopštenju navela da su rezultati kompanije ''podstaknuti jačim cenama sirove nafte, većim količinama prodatih i poboljšanim maržama za rafinisane proizvode''.

Cene premašile 120 dolara po barelu

Američki proizvođač Ekson prijavio je zaradu od 55,7 milijardi dolara, a britanki Šel zaradu od 39,9 milijardi dolara, navodi britanski javni servis.

Sirovom naftom tipa Brent, koja nosi referentnu cenu nafte, trenutno se trguje po ceni od oko 82 dolara po barelu, iako su cene premašile 120 dolara po barelu u martu prošle godine, nakon početka rata u Ukrajini.

Profit ostvarili prodajom fosilnih goriva

Komentarišući saopštenje te kompanije i objavljenu dobit, generalni sekretar Amnesti Internešenela Anjes Kalamar je ocenila da je ''šokantno za tu kompaniju da ostvari profit, od više od 161 milijarde dolara u jednoj godini prodajom fosilnih goriva – najvećeg uzročnika klimatske krize''.

Ona je dodala da je to ''još šokantnije'' kada se uzme u obzir da je dobit ostvarena u doba globalne krize troškova života i potpomognuta povećanjem cena energenata, koji su rezultat ''ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine''.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike