U kojoj valuti je najbolje štedeti: Otkrivamo čije su novčanice sada najvrednije

27.10.2022

19:00

0

Autor: S. G.

Koje valute jačaju u krizi, koje su najstabilnije, a koje nose najveće prinose od kamata

U kojoj valuti je najbolje štedeti: Otkrivamo čije su novčanice sada najvrednije
U kojoj valuti sada štedeti... - Copyright Pixabay AP Photo/Elise Amendola

Ako je dvoje građana pre 10 godina stavilo novac na štednju, jedan u dinarima, a drugi u evrima, takav potez više se isplatio štediši koji je založio domaću valutu, pokazuje računica Narodne banke Srbije.

Od 2012. do juna 2022. godine na uloženih 100.000 dinara, dinarski štediša dobio je oko 44.400 dinara (gotovo 380 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa. Tako je krajem juna 2022. godine, kažu za 24sedam u NBS, štediša koji je štedeo u domaćoj valuti imao 158.658 dinara ili 1.351 evro, a štediša koji je štedeo u evrima 114.294 dinara ili 973 evra.

Da li je važno jačanje dolara?

Pitanje štednje uvek postaje aktuelno s dolaskom krize, kao što je slučaj i sada. Kako bi obuzdale sve veću inflaciju, centralne banke podižu kamatne stope, a one osim što poskupljuju kredite, posredno utiču i na rast kamata na štednju. Zato je ključno pitanje u kojoj valuti bi danas trebalo štedeti i šta se najviše isplati.

Zanimljivo je da se poslednjih meseci sve češće pominje i američki dolar kao "siguran ulog" jer je dostigao najveću vrednost u poslednje dve decenije. Američka valuta poslednjih meseci naglo raste, nadjačala je i evro, a u odnosu na dinar, dolar je od početka ove godine ojačao za 10,8 odsto pa je srednji kurs danas 116,45 dinara za dolar.

Pojedini ekonomski stručnjaci i bankari pominju i štednju u švajcarskoj valuti.

- Politička i ekonomska kriza koja je, čini se, tek u zaletu, uslovila je nestabilnost ekonomskog okruženja i iz perspektive štediša. Ako se štedi u banci, tradicionalno najsigurnija valuta je švajcarski franak, zbog niske inflacije i kamatne stope u toj zemlji – smatra konsultant i bankar Toma Ćukić.

Kako kaže za 24sedam, dobra opcija je i "podeljena štednja“, što znači štednja u dve različite valute.

- Međutim, depoziti ne moraju biti jedini vid štednje. U ovako neizvesnim uslovima, smisleno je razmotriti i investiranje u zlato o čemu se više govori ovih dana, kada se traže alternative štednji i ulaganju u nekretnine, kao do sada najviše zastupljenog vida ulaganja kod nas – napominje Ćukić.

Šta kaže Narodna banka

S druge strane, u Narodnoj banci Srbije ističu da je i najnovija redovna polugodišnja analiza NBS o isplativosti dinarske i štednje u evrima za period od juna 2012. do juna 2022. godine, potvrdila, kao i do sada, da je "isplativije štedeti u domaćoj valuti, bez obzira na vremenski okvir štednje, odnosno kako u dugom, tako i u kratkom roku“.

24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay
 

Tome u prilog ide i računica s početka teksta o uloženih 100.000 dinara u domaćoj valuti i u evrima.

- Većoj profitabilnosti štednje u domaćoj valuti doprineli su relativno stabilan kurs dinara, visok nivo deviznih rezervi, relativno više kamatne stope na štednju u dinarima u odnosu na štednju u evrima i povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti, kao i adekvatne i pravovremeno donete mere monetarne i fiskalne politike, koje su pomogle da se očuva makroekonomska stabilnost u uslovima krize – kažu za 24sedam u NBS.

Oni dodaju da, prema konačnim podacima za 30. septembar ove godine, ukupna štednja stanovništva iznosi 14,3 milijarde evra. Najveći deo štednje odnosi se na deviznu štednju koja krajem septembra iznosi 13,5 milijardi evra, dok dinarska štednja iznosi 88,2 milijarde dinara.

- Štednja beleži kontinuiran rast, čak i u aktuelnom periodu naglašene neizvesnosti i geopolitičkih tenzija, što je rezultat pre svega ostvarene i očuvane stabilnosti finansijskog sistema i pokazatelj očuvanog poverenja u održanje ove stabilnosti od strane nadležnih institucija naše zemlje. Štednja građana, i dinarska i devizna, predstavlja važan izvor finansiranja kreditne aktivnosti banaka i jedan je od faktora finansijske stabilnosti – navode u NBS.

Za EU valutu niže kamate

Kako kažu, na atraktivnost štednje svakako utiče visina kamatnih stopa, ali i dodatne pogodnosti koje banke nude, kao što su mogućnost podizanja uloga bez gubitka ostvarene kamate i slično.

Najviše štedimo u evrima

Kada je reč o valutnoj strukturi devizne štednje, kako kažu u NBS, najveći deo devizne štednje čini štednja u evrima čije učešće prema podacima za kraj septembra iznosi 89 odsto, odnosno 12 milijardi evra.

- Štednja u američkim dolarima čini 5,6 odsto ukupne devizne štednje, 749,8 miliona američkih dolara, štednja u švajcarskim francima 4,3 odsto, 556,3 miliona švajcarskih franaka, dok štednja u ostalim valutama čini oko 1,1 odsto ukupne devizne štednje, 141,5 miliona evra, preračunato u evre – navode u NBS.

- Kada je reč o kamatnim stopama na štednju, aktuelno zaoštravanje monetarnih uslova koje sprovode i Evropska centralna banka i Narodna banka Srbije, kao i posledičan rast kamatnih stopa na sve finansijske proizvode, pa i na štednju, svakako doprinosi većoj atraktivnosti štednje i njenom rastu. Posmatrano od aprila, kada je NBS započela povećanje referentne kamatne stope, prosečna ponderisana kamatna stopa na novopoloženu štednju u dinarima povećana je za 1,7 odsto na 3,45 odsto u septembru – ističu u NBS.

Kamatne stope na štednju u evrima, kako dodaju, su niže (1,71 odsto u septembru), ali beleže povećanje, za 0,82 odsto, na šta je uticalo povećanje osnovne kamatne stope Evropske centralne banke.

- Iako NBS ne daje savete u vezi sa tim u kojoj valuti treba štedeti, nastojimo da transparentno ukažemo na sve informacije za korisnike finansijskih usluga, uključujući i štediše. U tom smislu, NBS redovno izrađuje analize u vezi sa isplativošću štednje u dinarima i u evrima za prethodni period i ove rezultate objavljuje na svojoj internet prezentaciji – napominju u centralnoj banci.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike