I dalje rastu kamate na kredite: Evropska centralna banka opet povećala stope!

02.02.2023

13:31

0

Autor: S. G.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, iako su gotovo svi pred današnju odluku ECB procenjivali da će usporiti

I dalje rastu kamate na kredite: Evropska centralna banka opet povećala stope!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 odsto, iako je većina analitičara pred današnju odluku očekivala da će ECB malo usporiti. To će se, nažalost, odraziti i na sve građane Srbije koji su zaduženi u evrima jer će im rate porasti.

Naime, kako su saopštili iz ECB, podignute su sve tri ključne kamatne stope za 50 baznih poena i očekuje se da će ih dalje podizati. Izvršni odbor ECB je, kako ističu, zadržao kurs u značajnom podizanju kamatnih stopa stabilnim tempom i njihovom održavanju na nivoima koji su dovoljno restriktivni da osiguraju blagovremeni povratak inflacije na njen srednjoročni cilj od dva odsto.

Sve zavisi od rasta cena

Kako su naveli, s obzirom na inflatorne pritiske, Izvršni odbor namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji put svoje monetarne politike.

- Održavanje kamatnih stopa na restriktivnim nivoima će tokom vremena smanjiti inflaciju smanjenjem tražnje, a takođe će se zaštititi od rizika stalnog pomeranja inflatornih očekivanja naviše. U svakom slučaju, buduće odluke o kamatnim stopama Izvršnog odbora će i dalje zavisiti od podataka i slediti pristup od sastanka do sastanka - saopštili su iz ECB.

Podsetimo, prošle godine u ovo vreme kamata ECB bila je nula, što je tada omogućavalo da kamatna stopa po kojoj banke međusobno pozajmljuju evre, famozni euribor, bude čak u minusu sve do gotovo polovine 2022.

Uticaće i na naše građane

Sa rastom kamate ECB do dva odsto euribor je za osam meseci skočio na 2,73 odsto (šestomesečni). A to za nekog ko je u Srbiji uzeo kredit od 50.000 evra znači da mu je rata u februaru ove godine oko 350 evra, odnosno da je veća za 60 do 70 evra nego godinu dana ranije.

Rekordna kamata u Engleskoj

Banka Engleske podigla je danas kamatnu stopu na četiri odsto, što je najviši nivo od 2008. godine. Ovo je deseto uzastopno podizanje kamatnih stopa. Dve članice glasale su protiv promene stope, a sedam članova glasalo 'za'. Inače, inflacija se u Britaniji već dva meseca nalazi u padu.

Stručnjaci ne očekuju da bi kamatna stopa ECB mogla ići ukupno preko 3,5 odsto. I to bi bilo najviše u poslednje dve decenije.

Sa daljim skokom kamate ECB, euribor bi mogao da značajno poraste. Kada je u novembru ECB podigla kamatu na 1,5 odsto, euribor je već sledećeg meseca bio 2,41 odsto, umesto 1,78 odsto.

Sa 3,5 odsto centralne banke evrozone euribor bi mogao biti i pet odsto, što bi kamate za dugoročne kredite u srpskim bankama moglo da potera iznad osam odsto. To bi u novcu iznosilo dodatnih pedesetak evra rate na pomenuti kredit od 50.000 evra, odnosno na oko 400 evra mesečno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike