Visoki evropski diplomata priznao: Rusija uspešno izbegava sankcije, mnogo bolje nego što smo se nadali

04.03.2023

21:28

0

Zemlje EU i G-7 uvele su više rundi sankcija od invazije na Ukrajinu pre godinu dana u nastojanju da onesposobe njenu ekonomiju

Visoki evropski diplomata priznao: Rusija uspešno izbegava sankcije, mnogo bolje nego što smo se nadali
Moskva - Copyright Profimedia

Rusija uspešno izbegava sankcije Evropske unije i Grupe sedam kako bi obezbedila ključne poluprovodnike i druge tehnologije potrebne za specijalnu operaciju u Ukrajini, rekao je visoki evropski diplomata, prenosi Blumberg.

Ruski uvoz se uglavnom vratio na nivoe iz predratne 2020. godine, a analiza trgovinskih podataka ukazuje na to da se napredni čipovi i integrisana kola, proizvedena u EU i članicama bloka, isporučuju u Rusiju preko trećih zemalja kao što su Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kazahstan, rekao je neimenovani zvaničnik EU.

Zemlje EU i G-7 uvele su više rundi sankcija od sukoba u Ukrajini pre godinu dana u nastojanju da onesposobe njenu ekonomiju. 

Podaci sugerišu da je stvarni uticaj sankcija u pojedinim oblastima za sada manji od onoga čemu su se evropski zvaničnici nadali.

Isporuke robe iz Kine u Rusiju su takođe porasle, jer Peking igra sve važniju ulogu u snabdevanju Moskve, dodao je diplomata, napominjući da pojedine zemlje van EU nisu same sankcionisale Rusiju, a većina njih je više puta porekla da pomaže Kremlju.

EU je sankcionisala skoro 1.500 pojedinaca, ograničila izvoz stotina roba i tehnologija i ciljala mnoge od ključnih izvora ruskih prihoda, međutim postoji zabrinutost da evropski blok još nema efikasan aparat za sprovođenje tih mera i da zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike