Okretanje Aziji: Bez investicija sa strane Rusija ostaje bez novca

02.03.2023

11:14

0

Autor: 24sedam

Milijarder Oleg Deripaska kaže da bi zemlja mogla da se nađe „praznih kofera“ u 2024. ako ne bude investicija iz prijateljskih zemalja

Okretanje Aziji: Bez investicija sa strane Rusija ostaje bez novca
Oleg Deripaska - Copyright Profimedia

- Neće biti novca već sledeće godine. Potrebni su nam inostrani investitori – rekao je Oleg Deripaska na Krasnojarskom ekonomskom forumu u Sibiru.

Fondovi su gotovo ispražnjeni, i zbog toga se cela ekonomija povlači nadole, rekao je Deripaska, osnivače „Junajted ko“ i „Rusal internešenel PJSC“, najvećeg proizvođača aluminijum van Kine.

Deripaskine opaske su među mnogima koje sve češće daju biznis lideri, nakon što je vlast počela da pritiska velike kompanije nakon što je prošlu godinu završila rekordnim fiskalnim deficitom a budžet je duboko u crvenom na startu 2023. godine, piše „Blumberg“.

Vlasti već planiraju da podignu prihode izmenama načina oporezivanja naftnih kompanija i mogle bi da sličnu jednokratnu meru primene i na druge proizvođače roba.

Država je u 2022. godini imala rekordna kapitalna ulaganja ali iznurena privreda je opočela da se buni.

Deripaska je rekao da „državni kapitalizam nije opcija“, i upozorio da „ozbiljne pritiske“ zbog sankcija.

- Rusija bi morala da nastavi da razvija tržišnu ekonomiju. Strani investitori prate kako ruski investitori prave novaca, koji su uslovi – ističe Deripaska.

Po njegovom mišljenju država bi trebalo da učini Rusiju atraktivnom za ulaganje, i da ubedi ulagače da je njihova imovina bezbedna, da imaju ekonomske slobode i konkurenciju.

Tajkun ističe da iako su najveće svetske ekonomije otežale život Rusiji, ona i dalje ima prilaz tržištu od 4,5 milijarde ljudi u svetu , a sama pravi 30 biliona dolara globalnog.

- Mislili smo da smo evropska zemlja. Narednih 25 godina mislićemo više o našoj azijskoj prošlosti – zaključuje Deripaska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike