Nova lista perača novca: Brisel pod lupu stavio i Britance i Ruse

14.02.2023

12:24

0

Evropska unija je na listu zemalja sa sumnjivim novčanim transakcijama i potencijalnim pranjem novca stavila i Rusiju ali i jednu britansku prekomorsku teritoriju

Nova lista perača novca: Brisel pod lupu stavio i Britance i Ruse
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska unija je uključila Rusiju na listu zemalja koje se smatraju poreskim rajem, navodi se danas u saopštenju Saveta EU.

- Danas smo odlučili da dodamo četiri jurisdikcije na listu EU onih koje ne sarađuju u poreske svrhe: Britanska Devičanska Ostrva, Kostarika, Maršalska Ostrva i Rusija. Molimo sve navedene zemlje da unaprede svoj pravni okvir i da rade na usklađivanju sa međunarodnim standardima u oporezivanju - izjavila je ministarka finansija Švedske Elizabet Svanteson.

Rusija je na listi nakon što je grupa za kodeks ponašanja EU pregledala ruske zakone koji su usvojeni 2022. godine, u odnosu na kriterijume dobrog poreskog upravljanja iz kodeksa, i utvrdila da

Rusija nije ispunila obavezu da se pozabavi štetnim aspektima posebnog režima za međunarodne holding kompanije, piše na sajtu Saveta EU.

Dijalog sa Rusijom o pitanjima u vezi sa porezom je stao nakon početka rata u Ukrajini.

Britanska Devičanska Ostrva su decenijama poznata kao poreski raj ali su sada mogli da se nađu na listi EU jer u EU, posle Bregzita, više nema Velika Britanije čiji su oni prekomorska teritorija.

Pomogloi  je i to što se ta zemlja opire direktnoj kontroli Londona, koju je Britanija pokušala nakon što je početkom prošle godine uhapšen premijer BDO u američkoj operaciji zbog šverca droge i veoma problematičnog izveštaja o navodnoj sistemskoj korupciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike