"Zelenski će nakon poraza morati da se krije na Zapadu"; Nemačka želi da kupi 96 "leoparda 1" i pošalje ih Kijevu!?

04.03.2023

15:19 >> 23:18

0

Pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut uz portal 24sedam

"Zelenski će nakon poraza morati da se krije na Zapadu"; Nemačka želi da kupi 96 "leoparda 1" i pošalje ih Kijevu!?
Rusija-Ukrajina - Copyright AP Photo/Libkos/Kostiantyn Liberov/Leo Correa Tanjug

Prošlo je već godinu dana od sukoba u Ukrajini, danas je 374. dan.

Žestoke borbe se vode oko Bahmuta. 

Napad ukrajinskih diverzanata u pograničnoj Brjanskoj oblasti je teroristički akt, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Bela kuća upozorava Peking da ne šalje vojnu pomoć Moskvi jer će osetiti "ozbiljne posledice". 

Najvažnije činjenice

U toku je 374. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Navršilo se godinu dana od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbijaju

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.49 - Ukrajina završava grejnu sezonu sa viškom struje

Šef ministarstva energetike Ukrajine German Galuščenko rekao je da zemlja, uprkos uništavanju energetskih objekata, završava grejnu sezonu sa viškom struje i dovoljnim rezervama gasa i uglja.

„Kolaps se nije dogodio“, naveo je on na svom Telegram kanalu.

23.31 - Lukašenko: Sukob u Ukrajini će se okončati mirno

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će se sukob u Ukrajini okončati mirno.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

„Stoga, moramo iskoristiti ovaj trenutak da okončamo... ovaj sukob. U svakom slučaju, svaki rat se završava mirom, a i ovaj će se završiti mirom... Postoji samo jedan način – mir“, rekao je on tokom posete Kini lokalnom TV kanalu CGTN.

Lukašenko je ranije izrazio uverenje da Kijevu nema drugog načina nego da sada bez preduslova zaključi mirovni sporazum sa Moskvom.

23.14 - Bivši savetnik šefa Pentagona: Zelenski će nakon poraza morati da se krije na Zapadu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski moraće da se krije na Zapadu nakon što Ukrajina doživi poraz, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Mekgregor.

- Ukrajinski lider i njegovi najbliži saveznici imaju krupne sume novca na računima na Kipru, imaju i nekretnine u zapadnim zemljama. Siguran sam da će, kada se konflikt završi, on pobeći pre nego što se do njega dokopaju. Veoma moguće je i da će on prebeći u Ameriku - rekao je on u intervjuu američkom novinaru Stefanu Gardneru objavljenom na Jutjubu.

22.04 - Isporuka borbenih aviona Kijevu – pitanje vremena

Premijer Letonije Krišjanis Karinš izjavio je da je isporuka borbenih aviona Ukrajini „samo pitanje vremena“.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

„Ne razumem zašto Zapad ne bi trebalo da isporučuje lovce“, rekao je Karinš u intervjuu za „Špigl“.

Kako je istakao, ukoliko su Ukrajini potrebni borbeni avioni onda treba i da ih dobije. 

Karinš je dodao da bi Letonija isporučila Kijevu i tenkove i vojne avione kada bi ih imala.

20.45 - Teška situacija za ukrajinsku vojsku u Artjomovsku

Komandant ukrajinskih Kopnenih snaga, general Aleksandar Sirski posetio je vojnike u Artjomovsku, drugi put za manje od nedelju dana, što govori o teškom položaju ukrajinskih snaga u tom gradu, piše list „Njujork tajms“.

List navodi i da Ukrajinci rizikuju da se nađu u obruču, a onda će imati izbor – da poginu ili da se predaju. 

Kako dodaje, Rusija će uskoro potpuno blokirati rute snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u gradu i okolini.

19.37 - Švajcarski list: Nemačka želi da kupi 96 "leoparda 1" i pošalje ih Kijevu

Kao dodatak tenkovima "leopard 2", nemačka vojna kompanija Rajnmetal želi da kupi 96 tenkova tipa "leopard 1" od švajcarske kompanije Ruag i pošalje ih u Ukrajinu, preneo je danas švajcarski list "Tages-Ancajger".

AP Photo/Michael Sohn, File
 

U dogovor su uključeni korišćeni i neoperativni tenkovi "leopard 1" koje je Ruag kupio u Italiji 2016. godine, prenosi Rojters.

"Rajnmetal je želeo da kupi tenkove i stavio je do znanja da će biti isporučeni Ukrajini nakon remonta", rekao je portparol Ruaga za "Tages-Ancajger".

Nemačka je pre oko mesec dana donela odluku da dopusti slanje njenih tenkova "leopard" u Ukrajinu, a prva zemlja koja je poslala "leoparde" Kijevu bila je Poljska.

17.55 - Šojgu u poseti ruskim snagama u Ukrajini dodelio medalje vojnim licima

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, tokom posete ruskim snagama koje su raspoređene u Ukrajini, dodelio je ordenje vojnim licima i susreo se sa višim komandantima, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. 

U saopštenju se navodi da je Šojgu posetio istureno komandno mesto jedne od formacija Istočnog vojnog okruga u južnom Donjecku.

16.18 - Zelenski se sastao sa šeficom Evropskog parlamenta u ukrajinskom gradu Lavovu

 

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastao se sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine kako bi razgovarali o podršci koju Evropska unija pruža Kijevu i pristupanju ove zemlje bloku, saopštila je pres-služba Zelenskog u subotu.

15.22 - Sirene za vazdušnu opasnost u četiri oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri oblasti u Ukrajini: Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

14.27 - Fon der Lajen: Rusija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine u Ukrajini

Ruska Federacija i njeno rukovodstvo moraju da odgovaraju za zločine počinjene u Ukrajini, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u saopštenju o osnivanju Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine, objavljenom danas na stranici Delegacije EU u Ukrajini.

Prema njenim rečima, ruska „invazija" donela je neopisivu patnju Ukrajini, preneo je „Interfaks Ukrajina".

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Sve je sve više dokaza o direktnim napadima na civile, kao i na energetsku i drugu infrastrukturu, tvrdi je ona u saopštenju. 

13.33 - Eksplozije u delu Zaporožja pod kontrolom Kijeva

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, usled čega je došlo do nestanka struje. Pored toga i osam oblasti u Ukrajini proglašena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Prema podacima onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, uzbuna je proglašena u nekoliko oblasti, uključujući Čerkasku, Poltavsku, Sumsku, Kirovogradsku, Odesku, Nikolajevsku, Dnjepropetrovsku i Harkovsku.

12.03 - Nemački „Rajnmetal“ vodi pregovore s Kijevom o izgradnji fabrike tenkova

Šef nemačkog odbrambenog koncerna „Rajmetal“ Armin Paperger izjavio je da se vode pregovori sa Ukrajinom o izgradnji fabrike za proizvodnju tenkova u toj zemlji. Kako je rekao, pregovori obećavaju a vrednost projekta je oko 200 miliona evra.

- Za oko 200 miliona evra u Ukrajini može biti izgrađena fabrika „Rajnmetala" rekao je Paperger u intervjuu za „Rajniše post“.

Prema njegovim rečima, u takvoj fabrici godišnje bi moglo da se proizvodi do 400 tenkova „panter“.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

11.15 - Granatirana dva ruska pogranična sela

Dva pogranična sela u Gluškovskom regionu u Kurskoj oblasti Rusije bili su meta granatiranja ukrajinskih snaga, saopštio je na Telegram kanalu gubernator Roman Starovojt.

- Usled granatiranja koje su izvele ukrajinske snage na teritoriji Gluškovskog regiona prekinuto je snabdevanje strujom sela Krasnooktajbrski i Volfino. Povređenih nema, a službe za remont počele su otklanjanje oštećenja - navodi se u saopštenju.

11.02 - Ukrajinske snage se povlače iz Artjomovska

Bivši glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko, sada operater za dronove u Artjomovsku, izjavio je da je dobio naređenje za napuštanje grada.

- Juče sam dobio lično naređenje da istupim iz jedinice u Bahmutu (ukrajinski naziv za grad) i da nastavim službu u teritorijalnoj odbrani. Jedinica u kojoj sam bio 110 dana i noći bi o na službi takođe je prebačena u drugom pravcu - napisao je Lucenko na društvenim mrežama.

9.35 - Velika Britanija: Ukrajinske snage u Bahmutu pod ogromnim pritiskom

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je danas u svom redovnom izveštaju da su ukrajinske snage koje brane Bahmut pod ogromnim, rastućim pritiskom ruskih snaga i konstatovalo da se žestoke borbe vode u samom gradu i njegovoj okolini.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Ukrajina pojačava odbranu Bahmuta svojim elitnim jedinicama, ali redovna ruska vojska i jedinice Vagnera napreduju na severnom predgradju ovog grada, navodi se u saopštenju, objavljenom na tviteru, prenosi Rojters.  

U poslednjih 36 sati su uništena dva važna mosta u Bahmutu, od kojih je za Ukrajinu ključan most prema Časovom Jaru koji je omogućavao snabdevanje njenih jedinica, dodaje se u saopštenju.

9.10 - Evropski komesar: Odbrambena industrija EU treba da pređe na ratnu ekonomiju

Komesar za unutrašnje tržište Evropske unije Tjeri Breton kaže da blok treba da pređe na ratni ekonomski model.

- Verujem da je vreme da evropska odbrambena industrija pređe na model ratne ekonomije kako bi zadovoljila naše potrebe za proizvodnju odbrane - rekao je Breton britanskim medijima, dodajući da je „odlučan da podrži povećanje proizvodnje evropske odbrambene industrije kako bi suočiti se sa realnošću sukoba visokog intenziteta - počevši od pitanja municije".

Diplomate su u petak za britanski list rekle da je nekoliko država članica EU skeptično prema Bretonovim planovima.

8.16 - Šojgu izvršio inspekciju grupacije snaga "Istok" u južnom Donjecku

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju ruske grupacije trupa „Istok“ na području južnog Donjecka u zoni "specijalne vojne operacije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je obišao istureno kontrolno mesto jedne od formacija, gde je saslušao izveštaj komandanta, general-pukovnika Rustama Muradova i oficira štaba, o trenutnoj situaciji i dejstvima trupa, prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi, Šojgu je posebnu pažnju posvetio organizaciji sveobuhvatne podrške trupama, uključujući uslove za bezbedan raspored ljudstva, kao i rad sanitetskih i pozadinskih jedinica.

7.55 - Maročko: Otkriveno novo utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine severozapadno od Bahmuta

 - Novo utvrđeno područje identifikovano je severozapadno od Artemovska (Bahmuta) u selu Minkovka koje kontroliše Kijev - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

U petak je osnivač Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin rekao da su borci grupe praktično opkolili Bahmut.

7.43 - Rogov: U gradu Zaporožju se sprema pobuna protiv režima Vladimira Zelenskog

Profimedia
Vladimir Rogov

- U gradu Zaporožju, koji kontrolišu ukrajinske trupe, sve više raste nezadovoljstvo protiv režima Vladimira Zelenskog - izjavio je Vladimir Rogov za RIA Novosti.

7.21 - Maročko: Ruske snage su se približile Oružanim snagama Ukrajine u Kremenskom sektoru fronta

 - U Kremenskom sektoru fronta ruske trupe su se približile ukrajinskim pozicijama - rekao je za RIA Novosti potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

 - Južno od sela Kreminnaja , između naših položaja i položaja neprijatelja, nema takozvanih sivih zona. U nekim oblastima je rastojanje do neprijatelja oko 40 metara - rekao je on.

7.01 - Bahmut je potpuno izolovan

Nikakvo snabdevanje Ukrajinaca municijom i pojačanje više nije moguće.

Artiljerija PMC „Vagner“ gađa puteve snabdevanja i povlačenja Ukrajinaca iz Bahmuta. 

Svi putevi snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine iz Bahmuta nalaze se u zoni artiljerijske paljbe ruske vojske i Vagner grupe, pišu RIA Novosti.

Ruske snage presecaju ukrajinsku vojsku od puteva snabdevanja iz Časiv Jara kod Bahmuta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike