"Očekuje se da do kraja godine inflacija bude između 9 i 11 odsto"

02.03.2023

08:23

0

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije pojašnjava da cene diktiraju kupci i da pad cena zavisi od njihove odluke da li će kupiti neku robu ili ne

"Očekuje se da do kraja godine inflacija bude između 9 i 11 odsto"
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da se očekuje da dođe do pada inflacije u zemlji i da do kraja godine bude između devet i 11 odsto.

Komentarišući projekciju Narodne banke Srbije, po kojoj se značajniji pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine, Vasić za Tanjug kaže da su to dobre vesti i da se očekuje da inflacija počne da opada jer nanosi štetu građanima, privredi, kao i bankama.

- Očekujemo da do kraja godine inflacija bude između devet i 11 odsto, da se sledeće godine vrati u neke granice normale od tri odsto plus minus 1,5 - rekao je Vasić.

Na pitanje da li će doći i do pada cena, Vasić pojašnjava da cene diktiraju kupci i da to zavisi od njihove odluke da li će kupiti neku robu ili ne.

- Kada pričamo o restriktivnoj politici njen cilj je da nas destimuliše da trošimo ili da ne trošimo u meri u kojoj smo ranije, a stimuliše nas da štedimo i da se odričemo dela tražnje. Zbog toga štednja raste u bankama i to je jedan od pokazatelj da deluje i da mi na neki način kočimo našu potrošnju da bismo poslali signal svima onima koji žele da podignu cene da svoju robu neće prodati po toj ceni i da će biti prinuđeni da je prodaju po nižoj ceni - rekao je Vasić.

Na pitanje da prokomentariše smanjeno interesovanje građana za kreditima i da li je ovo kraj ere jeftinog novca, Vasić navodi da je kraj bio prošle godine kada je euribor prvi put izašao iz negativnog i došao na nulu i dodao da se očekuje u 2024. godini da dođe do popuštanja u ceni novca.

24sedam/Katarina Mihajlović
Vladimir Vasić

- Da li će euribor biti negativan nisam siguran, ali sam siguran da će se smanjivati - naveo je on.

Komentarišući očekivanja građana da će, u slučaju podizanja kredita, mere i zahtevi od banke biti manje rigorozne, Vasić kaže da građani i privreda balansiraju da li će uzeti novac od banke i da ako imaju sopstvena sredstva to neće učiniti ili će uzeti manje nego što su planirali. Osvrnuo se i na varijabilnu kamatnu stopu, navodeći da postoji već 20 godina i da su od nje imali korist građani koji su imali stambene i druge kredite, jer su manje plaćali rate nego što bi trebalo.

- Kada postoji neizvesnost na tržištu kao sada, ne zna se kada će se inflacija skroz zaustaviti, onda postoji neizvesnost kolika će cena novca biti. Kada uzimate kredit u bilo kom trenutku uvek je fiksna kamatna stopa u tom trenutku veća od varijabilne kamatne stope jer sadrži dozu neizvesnosti u budućnosti - objasnio je Vasić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike