Hrvate papreno koštala kriza: U vrhu liste po rastu cena

01.03.2023

10:50

0

Hrvatska je peta najgora u Evropi po rastu cena, a cene su za potrošače rasle za petinu više nego kod proizvođača

Hrvate papreno koštala kriza: U vrhu liste po rastu cena
Ilustracija - Copyright hnb.hr

Rast cena u prodavnicama bio je u Hrvatskoj u 2022. godini 20 posto viši od rasta proizvođačkih cena, i po tome je ta zemlja na dnu u EU.

Cene hrane i pića su u decembru prošle godine u odnosu na isti mesec 2021. u Hrvatskoj porasle 19,7 posto, a podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i Evrostata pokazuju da su proizvođačke cene rasle 16 posto.

Iako su proizvođačke cene na nivou Unije pod uticajem rasta ulaznih inputa (troškovi energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora) u istom mesecu rasle 20,1 posto, rast cena hrane i pića u trgovinama ostao je ispod tog iznosa, na 18,2 posto, a statistika pokazuje da su brojne druge evropske države rast cena hrane i pića uspele da održe ispod rasta proizvođačkih cena.

Kao primer, „Jutarnji“ navodi Belgiju, gde su proizvođačke cene rasle 25,6 posto, a potrošačke 15,7 posto, Francusku koja je, uprkos rastu cena proizvođača od 19,7 posto, rast konačnih cena obuzdala na 13,1 posto, Nemačku u kojoj su te dve stavke otprilike na istom nivou ili Italije u kojoj su proizvođačke cene rasle 16,7 posto, a cene u prodavnicama 13,3 posto.

Kada je u pitanju energija, podaci Evrostata navode da su u decembru prošle godine proizvođačke cena čvrstih goriva porasle osam posto u odnosu na godinu ranije, dok su cene goriva u EU pale za pet posto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike