Dinar će ove godine jačati, prognoziraju bankari: Za to postoje tri ključna razloga

16.02.2023

18:45

0

Autor: S. G.

Kurs je poslednji put "otišao“ iznad 118 dinara prema evru u martu 2019. godine, a u prvoj polovini 2017. prosečan mesečni srednji kurs NBS bio je iznad 123 dinara za evro

Dinar će ove godine jačati, prognoziraju bankari: Za to postoje tri ključna razloga
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Domaća valuta je već godinama stabilna i njen kurs u odnosu na evro iznosi u proseku oko 117,5 dinara ako se posmatra prosečan zvanični srednji kurs dinara prema EU valuti Narodne banke Srbije (NBS).

Tako je, prema podacima NBS, kurs poslednji put "otišao“ iznad 118 dinara prema evru u martu 2019. godine, a u prvoj polovini 2017. prosečan mesečni srednji kurs bio je iznad 123 dinara za evro. Srpska valuta je od tada ojačala i već duže vreme "drži se“ na nivou od oko 117,5 dinara prema evru.

NBS kupila milijardu evra

Prema rečima guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru NBS doprinosi ograničavanju efekata prelivanja visokih uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti.

24sedam/S.G.
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković

- Dinar je prema evru nominalno ojačao za 0,2 odsto u 2022. godini, pri čemu smo na međubankarskom deviznom tržištu intervenisali neto kupovinom deviza u iznosu od jedne milijarde evra kako bismo sprečili prekomerno jačanje dinara i time dodatno podigli devizne rezerve zemlje, na najviši nivo ikada zabeležen – istakla je guvernerka na nedavno predstavljenom izveštaju o inflaciji za februar 2023. u centralnoj banci.

Iako NBS prošle godine, očigledno, nije dopustila "prekomerno jačanje dinara“, bankari s kojima su novinari 24sedam razgovarali smatraju da će srpska valuta ove godine ipak ojačati. Kako su nam objasnili, za to postoje najmanje tri ključna razloga.

- Pre svega, očekuje se nastavak velikog priliva stranih direktnih investicija, kao i doznaka iz inostranstva. Takođe, imaćemo niže cene energenata što će uticati na manji spoljno-trgovinski deficit Srbije. To su sve važni faktori koji su prisutni na strani jačanja dinara – kaže za 24sedam analitičar jedne od vodećih banaka na našem tržištu.

Rukovođeno plivajući devizni kurs

S druge strane, u centralnoj banci su nam na pitanje o mogućim scenarijima kretanja kursa dinara u ovoj godini odgovorili da NBS "sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa“.

- U skladu sa tim se devizni kurs dinara prema evru formira slobodno, na osnovu ponude i tražnje za devizama. Pri tom, na kretanja na deviznom tržištu i ponudu i tražnju za devizama deluje veliki broj faktora iz domaćeg, ali i međunarodnog okruženja, usled čega je kretanje deviznog kursa kao tržišne kategorije nemoguće predvideti – kažu za 24sedam u NBS.

Profimedia
 

Ipak, kako dodaju, imajući u vidu važnost relativne stabilnosti kursa koja je prisutna u Srbiji čitavu proteklu deceniju, kao i njen doprinos stabilnost mnogih segmenata naše ekonomije, NBS će ostati posvećena održanju te relativne stabilnosti.

- Narodna banka Srbije će, kao i do sada, nastaviti da prati i analizira sve faktore koji mogu da utiču na kretanja na domaćem deviznom tržištu, bez obzira na njihovu prirodu i bez obzira da li dolaze iz domaćeg ili međunarodnog okruženja, spremna da reaguje u slučaju potrebe, bilo na strani kupovine bilo na strani prodaje deviza, kako bi se postignuta relativna stabilnost deviznog kursa očuvala i u budućnosti – objašnjavaju u NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike