U regionu od utorka znatno jeftinije gorivo

11.02.2023

09:28

0

Autor: G.M.Š.

Pad cene nafte i dizela na svetskoj berzi u prethodne dve nedelje doneće veliko pojeftinjenje goriva zaemljama u regionu koje za taj period prave kalkulaciju

U regionu od utorka znatno jeftinije gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Pad prosečne cena crnog zlata na svetskoj berzi u poslednje dve nedelje, gde je brent kretao u rasponu od 80 do današnjih 86 dolara za barel, a fjučers ugovori dizel između 880 i 790 dolara za tonu, preneće se i na neka maloprodajna tržišta naftnih derivata u regionu.

U Hrvatskoj najavljuju da će od utorka, kada se pravi dvonedeljni presek cena goriva za mediteransko tržište, gorivo biti  znatno jeftinije, javlja Seebiz.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta napravila "krater"

 

Kalkulacije još nisu potpune, ali očekuje se da će dizel pojeftiniti za 12 centi (14 dinara), a benzin za tri centa (3,5 dinara). S tim promenama litar dizela koštaće 1,39 evra (163 dinara) a benzina 1,38 evra (162 dinara).

Slično kretanje cene na benzinskim pumpama treba očekivati i u Crnoj Gori, koja takođe ima naftnu formulu za određivanje cene koja u obzir uzima dvonedeljni presek kotacija cena na PLATTS Mediteran.

Trenutno cena evrodizela u Crnoj Gori iznosi 1,53 evra, a benzina BMB95 1,48 evra.

Do pojeftinjenja dolazi uprkos tome što je 5. februara na snagu stupila odredba energetskih sankcija EU prema Rusiji, kojom se nakon zabrane uvoza nafte (morskim putem) zabranjuje i uvoz dizela.

Screenshot: Bloomberg
Veliki pad cene dizela zbog napravljenih rezervi

 

U Srbiji se primenjuje jednonedeljni presek cena goriva na tržištu Mediteranu iako, za razliku od Crne Gore i Hrvatske, ima svoju rafineriju koja snabdeva veći deo tržišta. Cena goriva nije menjana u petak, i trenutno litar benzina košta 167 dinara (1,42 evra) a litar dizela 197 dinara (1,68 evra).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
U petak cena ostala "na leru"

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike