Nova cena goriva: Benzin i dizel ponovo pojeftinili

03.02.2023

09:25

0

Autor: G.M.Š.

Nakon dve nedelje rasta cene, gorivo je na srpskim pumpama danas ponovo jeftinije

Nova cena goriva: Benzin i dizel ponovo pojeftinili
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta i dizel na evropskom tržištu ove nedelje su zabeležili pad, pa je brent trenutno na manje od 82 dolara za barel a pre nedelju dana je bio 87 dolara. Istovremeno, dizel na mediteranskom tržištu pao je na 843 dolara za tonu, sa visine od 965 dolara prošlog petka.

Screenshot: Bloomberg
 

U takvim uslovima u Evropi, i cene na srpskim pumpama su danas promenjene naniže - na 168 za litar benzina BMB95 i 197 dinara za litar dizela.

To je pojeftinjenje za dva dinara kod benzina i tri dinara kod dizela u odnosu na cene koje su primenjivane u poslednjih sedam dana.

Na domaćem tržištu gorivo je poskupelo u pretohdne dve nedelje, a pre toga je prošlo devet nedelja pojetinjenja ili održavanja cene benzina i dizela.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Gorivo ponovo promenilo smer

U pojedinim zemljama u regionu su cene prošlog utorka promenjene naviše, ali to je zbog toga što se tamo naftna formula primenjuje na dvonedeljnoj bazi, a ne jednonedeljnoj kao u Srbiji, pa se dobija i drugačiji prosek kotacija..

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a kojoj je važnost (u poslednjoj izmeni vrednosti akcize) produžena do kraja februara.

Kako se određuje cena

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike