Stigle nove cene goriva na pumpama

10.02.2023

09:44

0

Autor: S. G.

Prošle nedelje imali smo pojeftinjenje i benzina i dizela

Stigle nove cene goriva na pumpama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon prošlonedeljnog pada cene nafte na svetskim berzama, ove nedelje se "opravila" pa je tako cena brenta danas na oko 86 dolara po barelu. Iako je prošle nedelje u proseku brent bio 82 dolara, pre dve nedelje otišao je na 87 dolara, čemu se i danas bliži.

S obzirom na kretanje cene nafte do prethodnog petka imali smo pojeftinje naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji, a pre toga poskupljenje dva puta uzastopno. Pre toga je prošlo čak devet nedelja pojetinjenja ili održavanja iste cene benzina i dizela.

Ovog petka, na sreću, cene ostaju iste, pa je litar benzina BMB95 168 dinara, a dizela 197 dinara, kao i prošlog petka.

U Srbiji maloprodajne cene na pumpama su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a kojoj je važnost (u poslednjoj izmeni vrednosti akcize) produžena do kraja februara.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Dobro je i kada samo ne ide naviše

 

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike