Evropska rampa za ruski dizel

04.02.2023

08:09

0

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, Evropska unija i Australija uvele su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu

Evropska rampa za ruski dizel
Tankeri prevoze rusku naftu - Copyright Profimedia

Evropa se od sutra odriče ruskog dizela koji je u vreme pre Ukrajinske krize pokrivao gotovo polovinu tržišta. Mera EU, koja stupa na snagu 5. februara, sledi nakon ranije zabrane uvoza ruske nafte brodovima a potom i ograničenja cene za koju su Unija, G7 i Australija od 5. decembra postavile gornju granicu od 60 dolara po barelu sirove nafte.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, kao i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

To je u skladu sa nivoima koje je predložila Evropska komisija, preneo je Rojters.

EU je zabranila plovilima Unije da prevoze ruske naftne derivate, osim ukoliko su ti proizvodi kupljeni po ograničenoj ceni ili ispod nje.

Odredba se odnosi i na kompanije koje pružaju tehničku, brokersku ili finansijsku pomoć, kao što je osiguranje za teretnjake koji prevoze ruske rafinisane naftne proizvode.

Ukoliko plovilo pod zastavom treće zemlje namerno prevozi ruske naftne derivate čija je cena iznad ograničene, EU će tim operaterima zabraniti osiguranje, finansiranje i servisiranje plovila 90 dana nakon što je teret bio istovaren.

Plovila pod zastavom EU podležu kaznama prema nacionalnom zakonodavstvu, a Unija sprovodi kazne od pet odsto od globalnog prometa za kompanije koje krše sankcije EU.
G7 je saopštila da će u martu revidirati odluku o ograničenju cene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike