Lani zaradio 1,1 milion dolara, sada sebi smanjuje platu za 98 odsto

08.02.2023

08:42

0

Autor: 24sedam

Kompanija za onlajn sastanke „Zum“, koja je bila hit tokom pandemije, u velikim problemima i mora da zbog lošeg rada rukovodstva otpusti 1.300 ljudi

Lani zaradio 1,1 milion dolara, sada sebi smanjuje platu za 98 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanija „Zum“ (Zoom) daće otkaz 1.300 ljudi, što je 15 odsto zaposlenih u celom svetu, jer se usluga video-sastanaka sada manje traži a menadžeri nisu uspeli da to predvide i prilagode razvoj.

Za razliku od "Majkrosofta". "Mete", "Alfabeta", "Amazona", "IBM-a"... koji takođe otpuštauju desetine hiljada radnika da bi očuvale profit (a time i bonuse menadžera), iz "Zuma" dolaze i neke pokajničke poruke.

Izvršni direktor Erik Juan kaže da se ide u restrukturisanje a na svom blogu je napisao da sebe smatra odgovornim zbog otkaza i da će sebi smanjiti sebi i odreći se bonusa.

Juan je obećao da će njegova osnovna plata, koja je prošle godine iznosila nešto više od 300.000 dolara, biti !smanjena za 98 odsto! i da će se odreći korporativnog bonusa za fiskalnu 2023. godinu.

Naravno, neće svi njegovi prihodi biti smanjeni za 98 odsto, jer top menadžeri dobijaju i lične bonuse, i akcije i još svašta ponešto. Tako su Juanova ukupna primanja za fiskalnu 2021. godinu (do kraja aprila 2022) iznosila 1,1 milion dolara.

- 'Naša putanja je zauvek promenjena tokom pandemije. Nismo proveli dovoljno vremena u analizi naših timova kako bi procenili da li je naš rast održiv – kaže Juan.

Na vrhuncu pandemije koronavirusa “Zum“ je imao milione korisnika i bio prvi među brojnom konkurencijom. Toliko da se sda za svaki onlajn video sastanak sada kaže „na zumu“. Kompanija sada pokušava da preokrene pad tražnje tako što će proširuje ponudu usluga i alata.

I pored toga, zabeležen je jednocifreni rast prihoda u poslednja dva kvartala, a analitičari predviđaju da će prodaja pasti i u trećem kvartalu, navodi „Blumberg“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike