Inflacija u Australiji na rekordnom nivou od 7,8 odsto

25.01.2023

08:37

0

Godišnja brojka rasta potrošačkih cena potpomognuta je višim cenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, prema Australijskom uredu za statistiku

Inflacija u Australiji na rekordnom nivou od 7,8 odsto
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija u Australiji porasla je na novi 32-godišnji najviši nivo od 7,8 odsto u poslednjem tromesečju fiskalne 2022. godine, rastući najbržim tempom od 1990.

Godišnja brojka rasta potrošačkih cena potpomognuta je višim cenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, prema Australijskom uredu za statistiku. Najviše su porasli troškovi vezani uz domaća i inostrana putovanja, koji su porasli za 13,3 odsto, odnosno 7,6 odsto.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su da će indeks potrošačkih cena u kvartalu porasti 7,5 odsto, što je manje od prognoze Reserve Bank of Australia od osam odsto. Cene robe porasle su 9,5 odsto, nešto manje od 9,6 odsto iz prethodnog tromesečja, troškovi usluga porasli su 5,5 odsto, najviše od 2008. godine.

"Skraćena srednja godišnja inflacija", podatak koji isključuje velika povećanja i padove cena, porasla je na 6,9 odsto, što je najviše otkako je vlada počela da objavljuje te podatke 2003. godine, navodi se u saopštenju.

Deonice banaka uvrštenih u Australiju izbrisale su ranije dobitke nakon objave saopštenja, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Groupi National Australia Bank bile su u blagom minusu zbog smanjenih nada da će centralna banka zaustaviti povećanje stopa kako bi ukrotila inflaciju.

Australijski dolar porastao je 0,51 odsto i zadnji put se trgovao po 0,7082 u odnosu na američki dolar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike