Razgovarajte sa bankom, može biti dobro po vas

13.12.2022

11:40

0

Nove mere NBS kojima se omogućava bankama da produže rok za refinansiranja kredita treba iskoristiti, poručuju iz Udruženja banaka

Razgovarajte sa bankom, može biti dobro po vas
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nove mere koje je Narodna banka Srbije uvela kako bi se zbog povećanja kamatne stope, građanima sa varijabilnom kamatom olakšalo otplaćivanje kredita, a koje se tiču produženja roka otplate, su dobre i za banke i za građane, ocenjuje generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

- Nekome je mnogo i 10 i 20 evra više za ratu. Ovo je jedna od mera koja bi trebalo da im pomogne. Produžetak vremenskog roka otplate postojećih kredita za potrošačke je tri godine, a za stambene do pet godina - ističe Vasić.

Što se tiče bankarskog sistema, dodaje Vasić, ovo je takođe odlična mera jer, kako je rekao, upravo banke jesu kreditno depozitne institucije.

- Građani izvršavaju svoje obaveze na ovaj način, jer im se smanjuje rata, oni nastavljaju da izvršavaju svoje obaveze, a to je za banke dobro - objasnio je Vasić.

On je istakao uverenje da će svaka banka izaći u susret građanima i da nije precizno definisano koji su kriterijumi da građani ostvare to pravo.

- Ukoliko osećate i imate potrebu obratite se banci, to je zapravo dvosmerna ulica, možete vi kao klijent da inicirate da vam se produži vremenski period otplate, a sa druge strane može banka da vidi da vi imate neki problem u redovnosti plaćanja i da vam ponudi ovu opciju - ocenio je Vasić u izjavi za Tanjug.

NBS je sa dva nova propisa omogućila bankama da mogu da ponude duže refinansiranje klijentima koji zbog porasta kamatnih stopa strahuju da neće moći redovno da izmiruju rate kredita.

Kroz restrukturisanje kredita, banke će moći klijentima da odobre novi rok otplate koji će za keš i potrošačke kredite morati da bude kraći od devet godina, a za kredite za automobile kraći od 11 godina, što je rok za tri godine duži od maksimalno dozvoljenog zakonskog rešenja.

Što se tiče stambenih kredita, dužnici će moći da rok otplate produže za pet godina.

Inflacija na vrhuncu, sledi pad

Vasić je izjavio da se očekuje zaustavljanje inflacije u Srbiji do kraja godine ili početkom naredne, nakon čega bi krenula silaznom putanjom i do 2024. se vratila u granice cilja od oko tri odsto, kao i da za to već ima naznaka.

- Zavisi od mnogih faktora, mada već vidimo neke signale. „Svetlo na kraju tunela“ je Amerika koja je zaustavila inflaciju i spušta se. Restriktivna monetarna politika, manje novca u opticaju, učinila je da novac bude skuplji i da građani manje troše, i na taj način da se uspori i zakoči inflacija - rekao je Vasić.

On je dodao da se slična situacija dešava i u Evropskoj uniji, pa odatle dolaze i očekivanja da se zaustavljanje i pad inflacije, koja je sada 15 odsto međugodišnje, desi i kod nas.

- U EU, prvi put posle 17 meseci inflacija se zaustavlja i očekuje se da krene na dole, ona je tu negde u proseku oko 10, tačnije 10,1 odsto i to očekujemo da se desi i kod nas – zaključuje Vasić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike