Sutra je dan D za građane koji imaju kredite u dinarima!

11.01.2023

06:35

0

Autor: 24sedam

Narodna banka Srbije je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, 8. decembra, povećala referentnu kamatnu stopu, a nova sednica održaće se sutra, 12. januara

Sutra je dan D za građane koji imaju kredite u dinarima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, 8. decembra, povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena na pet odsto. Na novoj sednici koja se održava sutra (12. januara) očekuje se nastavak rasta kamatne stope, samo ostaje da se vidi za koliko.

Tako se sa rastom kamate Narodne banke povećavaju i stope svih kredita indeksiranih u dinarima. Prema mišljenju stručnjaka, očekuje se nastavak pooštravanja monetarnih uslova na domaćem tržištu.

Kako kamata NBS "podiže" ratu

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine, i drastičnog rasta kamata u to vreme. Tako je, na primer, 2008. godine referentna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto.

Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se nakon pet godina (2018. godine) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto. Spuštanje referentne stope Narodne banke u tom periodu dosta je pojeftinilo dinarske kredite, čije su kamate sa 23 odsto godišnje "pale" na prosečnih sedam-osam odsto.

Međutim, periodu ovako jeftinog novca sada je očigledno došao kraj. Nažalost, kao što podizanje cena uvek "ide brže“ od njihovog spuštanja, tako je i sa kamatama. To pokazuje i primer dinarskog keš kredita vrednog oko 700.000 dinara. Naime, nominalna kamatna stopa ovog kredita do jula prošle godine iznosila je 5,4 odsto, da bi već u oktobru dostigla 7,9 odsto, a sa poslednjim skokom referentne stope najverovatnije će stići i do oko devet odsto.

Tako je i rata kredita, koja je do jula 2022. iznosila 14.750 dinara, sada skočila na 15.273 dinara, a sa novim rastom kamate još će otići naviše. Takva "sudbina", nažalost, očekuje sve građane koji imaju kredite u dinarima.

Rast cena sve poremetio

Inače, glavni "krivac" za podizanje referentne kamatne stope, a time i za poskupljenje kredita, jeste inflacija koja je u Srbiji prešla 15 odsto.

Profimedia
 

Donošenjem odluke da poveća referentnu stopu na pet odsto (za 0,5 odsto), NBS nastavlja da, kako su početkom decembra obrazložili, pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja, i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.

- Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanje inflacije u Srbiji, koja je u oktobru iznosila 15 odsto međugodišnje, i dalje u najvećoj meri određuju globalni troškovni pritisci. Ukupna inflacija ostaće povišena do kraja 2022. i početkom 2023. godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije - naveli su u NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike