Olakšice u otplati kredita: Nove mere Narodne banke!

08.12.2022

15:33

1

Autor: S. G.

Narodna banka Srbije donela je danas nekoliko propisa u cilju podrške stanovništvu

Olakšice u otplati kredita: Nove mere Narodne banke!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka je donela predlog da sve banke koje to žele mogu da olakšaju otplatu kredita zaduženim građanima tako što će je prolongirati za tri godine. Kako navode, dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza, banka će moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, tako da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, a za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina.

Takođe, omogućen je nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita građanima za dodatnih pet godina, u odnosu na inicijalno ugovorenu ročnost. To će, kako ističu u NBS, u trenutnim okolnostima rasta euribor stope u kratkom roku, smanjiti pritisak na korisnike ovih kredita.

Podrška građanima

Kako bi sprovela sve ovo NBS je donela danas Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima.

- Navedenim odlukama Narodna banka Srbije u uslovima neophodnog zaoštravanja monetarne politike pokazuje odlučnost da sa stanovišta svojih zakonskih ovlašćenja pruži podršku građanima u trenutnim okolnostima i istovremeno očuva stabilnost bankarskog sektora.

Kontinuiranim kreiranjem podsticajnog ambijenta omogućeno je bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme - navodi se u saopštenju NBS.

Odlukom o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke omogućeno je bankama da, bez uticaja na svoj kapital, građanima koji su u finansijskim poteškoćama, restrukturiraju potraživanje po osnovu odobrenog potrošačkog, gotovinskog ili drugog sličnog kredita na ročnost za tri godine dužu u odnosu na važeće regulatorno rešenje. 

- To znači da će banka dužniku koji se suočava sa problemima u izmirivanju obaveza moći nesmetano da produži rok za otplatu ove vrste kredita, na način da taj rok za gotovinske i potrošačke kredite bude kraći od devet godina, odnosno za potrošačke kredite za kupovinu motornih vozila kraći od 11 godina. U okviru ovih rokova, dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja - ističe se u saopštenju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Opisane ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje činjenice i posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci. Rok u kojem dužnik može podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja po novim pravilima nije ograničen, ali se restrukturiranje na ovaj način može sprovesti samo jednom.

Nastavak podsticaja bankama

- Iako je reč o mogućnosti, ne i obavezi za banku, ovim propisom je Narodna banka Srbije kreirala takav okvir u kojem su banke podstaknute da građanima kojima je to zaista potrebno izađu u susret i u zajedničkom interesu ugovornih strana pomognu dužnicima da lakše izmire svoja dugovanja i prevaziđu izazove s kojima se suočavaju - kažu u NBS.

Odlukom o izmenama Odluke o privremenim merama za banke u cilju olakšavanja pristupa finansiranju fizičkim licima, produžena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima, što znači da banke i tokom cele naredne godine dužnicima mogu ponuditi olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, a da se to produženje ne reflektuje na regulatorni tretman potraživanja.

- Na ovaj način je omogućen nastavak podsticaja bankama da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta euribor stope u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita sa varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti porast problematičnosti stambenih kredita - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike