Ojadili ga za 24 miliona dolara, sad od hakera očekuje da zaradi mnogo više

08.01.2023

06:35

0

Žrtva, čiji je broj mobilnog sa kriptoključem telekom-operater dao lopovima, sada računa na pomoć tinejdžera koji ga je ojadio za 24 miliona dolara

Ojadili ga za 24 miliona dolara, sad od hakera očekuje da zaradi mnogo više
Ilustracija - Copyright Profimedia

Biti finansijski investitor znači iskoristiti svaku priliku koja vam se u životu pruža a Majkl Terpin odlučio je da „investira“ u jednog tinejdžera sa posebnim kompjuterskim veštinama. To ne bi bilo ništa čudno da ga Elis Pinski nije prethodno ojadio, ukravši mu 24 miliona dolara za kriptoračuna.

Pinski je prošlog 20. novembra u izjavi organima gonjenja detaljno opisao kako je ubedio zaposlenog u velikoj američkoj telekomunikacionoj kompaniji „AT&T“ da mu da kontrolu nad telefonskim brojem koji pripada jednom imućnom investitoru u kriptovalute, piše „Blumberg“.

Taj investitor, Majkl Terpin, tog dana tu izjavu gledao preko zuma, u okviru građanske tužbe koju je pokrenuo nakon što je opljačkan za 23,8 miliona dolara. Terpin je s pažnjom slušao, jer bio je nestrpljiv da što više sazna o načinu na koji mu je hakovan račun.

Pinski i njegova ekipa, bili su grupa tinejdžera koja je iskoristila dobijeni telefonski broj u prevari poznatoj kao „SIM svoping „ (SIM swapping, zamena). To je vrsta internet prevare kada se kriminalac predstavlja kao vlasnik telefonskog broja kod provajdera, kao bi prebacio broj na novu SIM karticu.

Sa tim prebacivanjem dobija se kontrola nad žrtvinom SMS komunikacijom i pozivima, hakeri potom „prespoje“ sigurnosne mere standardne dvostruke identifikacije i ubace svoju kripto aplikaciju.

Amerikanci godišnje prijave više od 1.600 SIM svoping incidenata, koji koštaju 68 miliona dolara u gubicima žrtava, podaci su FBI.

Pinski nikada nije osuđen, jer se u oktobru dogovorio u civilnoj parnici da Terpinu vrati 22 miliona dolara a da mu za ostatak otkrije kako prevara funkcioniše. Sporazum podrazumeva i da ukoliko Pinski pokrene biznis sa kriptom, Terpin dobija deo profita. Ako bude samo „okretao burgere“, ne mora da plaća svojoj žrtvi ništa.

Terpin očekuje da prvu varijantu jer, kako kaže, Pinski je bistar momak a „Njujork post“ piše da je sada student Njujorškog univerziteta. Nije loše za nekog ko je prethodno bio novinska senzacija, sa slikama u tabloidima sa flašama šampanjca i buljukom žena u noćnom klubovima. Novinski nadimak mu je bio „Bejbi Al Kapone“.

Još nije osetio taj drugi deo Kaponeove karijere, iako je po presudi za saučesništvo u pranju ukradenih kriptovaluta dobio 18 meseci zatvora.

Zarada je na drugom mestu

Ali Terpin ne brine mnogo da li će zaraditi na budućoj karijeri Plinskog. On na njega računa na drugi način. Terpin je tužio telekomunikacionog giganta u kalifornijskom sudu zbog toga što je propustio da zaštiti njegov broj, odnosno račun. Izjava Plinskog o načinu kako je uspeo da opljačka novac ima značajnu ulogu u tužbi.

- Budući da se ovo sa kriptom odigrava godinama, za mene je šokantno da da i danas običan službenik koji radi za devet dolara na sat ima ovlašćenja za pristup bazi klijenata AT&T koja je na nivou ovlašćenja u Beloj kući. Zamislite da možete da odete u banku i kažete „Hej, zaboravio sam pin, dajte mi novi“ a za tuđi račun – napominje Terpin.

Kako je to moguće saznaće se od sredine sledeće godine, za kada je zakazano suđenje.
Do tada, Terpin će znati se o tome jer ovaj bivši novinar već sprovodi svoju istragu. Tu ima pomoć mnogobrojnih hakera koji mu se javljaju sa zaštićenih lokacija i dojavljuju kako i šta radi „konkurencija“.

A u telekomunikacionim, i generalno tehnološkim, kućama takođe već uveliko znaju za (svoj) problem. U oktobru je „Volstrit džurnal“  pisao da je tuce bivših zaposlenih u „Meti“ (Fejsbuk, Instagram, Vats-ap) dobijalo novac „sa strane“ da pristupe nalozima nekih klijenata.

- Popuno sam svestan da će pobeda u ovome biti presedan koji će se potom koristiti u hiljadama drugih slučajeva. I to će pomoći „malom čoveku“ – naglašava Majkl Terpin.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike