Stigle nove cene goriva za Novu godinu!

30.12.2022

09:44

0

Autor: S. G.

Evo koliko će nas u prvoj nedelji 2023. koštati benzin na pumpama

Stigle nove cene goriva za Novu godinu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ovog petka imamo poslednje usklađivanje cena naftnih derivata u ovoj godini, a po svemu sudeći takva praksa nastaviće se i sledeće godine, barem u toku januara.

Naime, Vlada Srbije obnovila je juče na sednici uredbe i odluke o naftnim derivatima i gasu, tako da je važenje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte produženo do kraja januara. Takođe, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Inače, kada se radi o kretanju cene nafte u toku prethodnih sedam dana ona je u blagom rastu. Tako je jutros prema podacima portala oilprice.com, brent izašao na 84 dolara, a američka WTI nafta na skoro 79 dolara po barelu.

S obziirom na sve to, gorivo u Srbiji danas je zadržalo iste cene kao prethodne nedelje.

Tako će narednih sedam dana benzin BMB95 koštati najviše 164 dinara po litru, dok će evrodizel iznositi maksimalno 197 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo, do danas je BMB95 takođe koštao najviše 164 dinara po litru, a evrodizel maksimalno 197 dinara.

Od donošenja Uredbe o ograničenju cena goriva (koja će važiti do kraja januara 2023. godine), maloprodajna cena derivata na benzinskim pumpama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Sve to potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, koje i objavljuje cenu za sledećih sedam dana svakog petka do 15 časova.

Iaka Srbija ima svoju rafineriju u kojoj proizvodi i benzin i dizel, veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike