Sve više štedimo za odmor: Srbi željni putovanja!

03.11.2022

18:45

0

Autor: S. G.

U krizi se povećala štednja, a naši građani ove godine u proseku odvoje na stranu 5.516 dinara mesečno

Sve više štedimo za odmor: Srbi željni putovanja!
Ove godine u Srbiji porasla štednja za odmor... - Copyright Profimedia Pixabay

Sve je više građana Srbije koji štede. Na to ukazuje i podatak da je broj onih koji to ne rade za skoro 10 odsto manji nego 2018. godine. A skoro 70 odsto građana Srbije smatra da je ostavljanje novca na stranu veoma važno. U proseku, ove godine, mesečno izdvajamo 5.516 dinara u te svrhe.

Ovo je samo deo podataka tradicionalnog godišnjeg istraživanja koje je uradila Erste Grupa o štednim navikama građana Srbije. Zanimljivo je i da je tek četvrtina ispitanih građana zadovoljna iznosom koji mogu da sačuvaju, te da bi voleli da mogu više da uštede.

Gde ide novac iz štednje...

Anketa među građanima Srbije pokazala je da najveći procenat, čak 53 odsto, za motiv ima štednju za teška vremena i za hitne slučajeve, što je i očekivano. Na drugom mestu je stvaranje finansijskih rezervi za porodicu (45 odsto), a jako je zanimljivo da je na trećem mestu ušteda novca za odmor – 23 odsto.

Kako su naveli istraživači, očigledno je da su se ljudi, nakon dve godine kovida i "zaključavanja“, zaželeli putovanja i odmora.

O starosti razmišlja 22 odsto anketiranih jer toliko građana štedi za "stare dane“ i negu u tom dobu života. Za veće materijalne izdatke, poput stana ili automobila, štedi 10 odsto, a za obrazovanje i nauku tek pet odsto anketiranih građana.

Iako je i dalje dosta velik broj onih koji uopšte ne štede, 43 odsto, ipak se ta cifra smanjuje jer ih je 2018. bilo skoro deset odsto više.

Rast prosečnog uloga čak 140 odsto

Prosečni štedni ulog oročenog depozita u evrima u Erste banci u Srbiji iznosi 18.500 evra, a oročenog depozita u dinarima preko 1,6 miliona dinara.

- Interesantno je da je u poređenju sa 2021. godinom zabeležen rast prosečnog dinarskog depozita za čak 140 odsto, što je veoma ohrabrujući podatak koji ukazuje na to da su zajednički napori NBS  i banaka na polju dinarizacije urodili plodom – kaže Nino Stameski, direktor Regionalnog centra Novi Sad, Sektor prodaje za stanovništvo, mala preduzeća i preduzetnike, i dodaje da su kamate na štednju gotovo duplo veće u odnosu na prošlu godinu, na dinare 3,41 odsto, a na evre 1,61 odsto.

Najzastupljeniji štedni ili investicioni proizvod i dalje je životno osiguranje koje koristi 13 odsto građana. Slede štednja po viđenju i oročena štednja sa 11, odnosno osam odsto. Međutim, dok svaki od navedenih proizvoda beleži blagi pad popularnosti od 2020. godine, sve je zastupljenija štednja u gotovini kod kuće ili u sefu, a praktikuje je 32 odsto građana, čak 10 odsto više nego 2020. godine.

Na pitanje koja institucija treba da pruži informacije i znanja o finansijskim temama, 54 odsto građana odgovara da su to banke, što je za osam procenata više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Izvorom informacija na temu finansija smatraju se i porodica (40 odsto), mediji (32 odsto), državne institucije, poput ministarstva finansija (30 odsto) i škole (27 odsto).

Inflacija sve više pritiska

U poređenju sa prethodnim istraživanjima, sada je veći procenat građana koji kažu da im se finansijska situacija pogoršala u protekle dve-tri godine (45 odsto), da je ostala nepromenjena tvrdi 40 odsto anketiranih, a 10 procenata ocenjuje da je bolja nego što je bila.

Istraživanje Erste Grupe o štednji ove godine se dotaklo i inflacije da bi se uvidelo u kojoj meri poskupljenje osnovnih proizvoda i usluga predstavlja udar na budžet potrošača. Čak 57 odsto anketiranih odgovorilo je da su prilično ili veoma pogođeni rastom cena, a 87 procenata je primorano da smanji ličnu potrošnju mnogo, prilično ili pomalo. Samo je dva procenta građana koje inflacija uopšte ne pogađa.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike